ЕМА: Свака држава сама да донесе одлуку о вакцини АстраЗенека

JP Putevi Brcko

Европска медицинска агенција (ЕМА) саопштила је да свака држава треба сама да донесе одлуку на који начин ће третирати закључак да након примања АстраЗенекине вакцине постоји ризик од стварања крвних угрушака.

Приликом доношења одлуке свака држава треба да узме у обзир тренутну епидемиолошку ситацију и доступност других вакцина, саопштила је ЕМА, преноси Ројтерс.

„Ми смо покушали да обезбедимо што је могуће више информација о користима и ризицима које смо идентификовали, а на основу тога, и узимајући у обзир тренутну ситуацију са пандемијом и могућност набавке других вакцина, државе могу да донесу различите одлуке о АстраЗенекиној вакцини“, казала је директорка ЕМА Емер Кук.

На тај начин Европска медицинска агенција је одустала од давања препоруке и државе ће саме морати да процењују ризике од наставка употребе АстраЗенекине вакцине.

Више држава је у протеклих десетак дана забранило употребу Астразенеке за млађе од 60 или 55 година, уз очекивање да ће коначну одлуку донети ЕМА, али ће сада морати саме да је донесу.

Треба истаћи и да су у Француској већ поднете прве тужбе због смрти људи после добијања вакцине Астразенека.

Извор: Н1

MD MONTEL