ФАРСА: Велике разлике међу државама у старосној граници за примање АстраЗенеке

JP Putevi Brcko

Да су тражили како да збуне народ не би нашли ефикаснији начин! Различите препоруке, за млађе, за старије, од овог доба, од оног доба..

Владе широм Европе поставиле су знатно различите старосне границе за примање вакцине против коронавируса компаније АстраЗенека, и тиме додатно допринеле конфузији која извесно време влада у вези с њеном употребом.

Након што су бројне земље претходних недеља обуставиле употребу вакцине Астразенеке после појаве крвних угрушака код малог броја људи који су је примили, Европска агенција за лекове (ЕМА) јуче је саопштила да је открила „могућу везу“ између тог производа и наведеног нежељеног дејства.

ЕМА је ипак навела да је корист од имунизације том вакцином и даље већа од ризика и није увела ограничења за њену употребу код особа старих 18 година или више.

Међутим, упутства о томе ко сме или треба да прими вакцину АстраЗенеке разликују се од државе до државе.

У Шпанији ту вакцину смеју да приме једино старији од 60 година, а у Белгији старији од 55.

Британске власти, које су као и ЕМА навеле да корист од примања вакцине АстраЗенеке превазилази ризике код већине људи, препоручиле су да се она не даје млађима од 30 година када је могуће.

Влада Аустралије, међутим, данас је објавила да вакцину Астразенеке не треба да примају млађи од 50 година.

Италијанске власти, које су ту вакцину првобитно намениле људима млађим од 65 година, синоћ су промениле став и објавиле да ће је убудуће давати особама старијим од 60 година.

Након јучерашње објаве ЕМА, немачка влада није мењала препоруку упућену 30. марта, према којој је вакцина АстраЗенеке ограничена на људе изнад 60 година.

Објава ЕМА утицала је и на спремност грађана ЕУ да приме вакцину АстраЗенеке.

Влада Хрватске је саопштила да свака четврта особа која је данас требало да прими вакцину АстраЗенеке није искористила заказан термин.

И у Пољској и Француској су данас бројни људи одустали од примања те вакцине.

Стручњаци страхују да би због конфузних порука држава у вези с вакцином АстраЗенеке могао да спласне ентузијазам људи за вакцинацију, што не би било добро у време када се Европа и даље суочава са брзим ширењем вируса.

Извор: србининфо

MD MONTEL