Еколошки устанак: „У току напад на све здраво“, „потребан еколошки патриотизам“

Фото:Танјуг/Раде Прелић

JP Putevi Brcko

Грађански протест под називом „Еколошки устанак“ завршен је испред РТС-а, после шетње централним градским улицама. Потребан нам је еколошки патриотизам, морамо се борити против похлепе сваке врсте, а похлепа је кад реке и потоке ставе у цеви за нешто мало киловата, рекао је песник Љубивоје Ршумовић. Декан Шумарског факултета Ратко Ристић упитао је да ли је Министарство рударства и енергетике национална институција, која ради у интересу народа или ради у интересу мултинационалних компанија, наводећи да се истраживања литијума врше не само код Лознице и Ваљева, већ и у селу Добриња код Пожеге. Ако је по закону, онда су то лоши закони и треба их мењати, додао је. Александар Јовановић Ћута рекао је да је „у току напад на све здраво“ у земљи. На протесту су говорили и председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић, бројни активисти, па и они из региона који су поручили – делимо исте проблеме.

Александар Јовановић Ћута затражио је испред зграде Радио-телевизије Србије двосатну емисију о еколошкој ситуацији. Јовановић је казао да у тој емисији треба да учествују ресорни министри и директори јавних предузећа и установа задужених за бригу о природи и животној средини.

„То ће бити емисија која ће бити доступна свима. Да народ чује како нас трују и да размисле добро на чијој су страни“, казао је Јовановић.

Како је рекао, у емисји треба да учествују министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. Додао је да би у емисији требало да говоре и директор Завода за заштиту природе Александар Драгишић, директор Србијаводе Горан Пузовић и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

На почетку скупа, окупљенима се прво обратио дечји песник Љубивоје Ршумовић.

„Данас треба знати што су на свету знали стари народи, вероватно и ви знате, чули сте за једну групу, један део народа на Новом Зеланду, који су успели после много година да своју култну реку прогласе живим бићем, дакле неким правним субјектом и издејствују у парламенту да та река добије заштитника, тзв. омбудсмане – да је чувају, да се она достојанствено рађа и тече. У име аманета – ја сам вода и вода је ја… Изједначавање човека са природом око нас – ја сам дрво и ово дрво је ја, ја сам земља и ова земља је ја, ја сам ваздух и ваздух је ја“, рекао је Ршумовић.

Данас нам је потребан еколошки патриотизам, то је управо ово што сам рекао – да је природа ја и да сам ја природа, додао је. „Морамо се борити против похлепе сваке врсте, јер похлепа је и ово због чега смо се састали овде у овом заиста великом броју. Похлепа је стављање потока и рекла у цеви, да би се добило нешто мало киловата“, истакао је познати песник. Ако узмемо реке и потоке, она срна и јазавац немају одакле да пију воде, додао је.

Рекао је да похлепа влада и осврнуо се на Скупштину. А прочитао је и песму коју је написао о борби за заштиту Старе планине.

Ристић: Да ли Министарство рударства ради у интересу народа или компанија

Ратко Ристић, декан Шумарског факултета, истакао је да је према Републичком заводу за статистику у јануару и фебруару ове године у Србији рођено 8.985 беба, а умрло је 20.583 људи. За два месеца нас је више од 11.500 мање, нажалост – ми смо народ који копни, топи се и нестаје и само ми можемо то да преокренемо и зауставимо, рекао је.

Подсетио је на изјаву министарке Зоране Михајловић која је, како је рекао, „2018. године била тужна што је у Србији било направљено само 50 МХЕ, а може чак 850“, што је било дочекано повицима и негодовањем окупљених. „Па је онда пре месец дана дала изјаву како те мале хидроелектране и нису неко решење и како је била грешка правити их. Јако ми је драго због напретка госпође Михајловић у стицању знања и промењеној перцепцији, међутим она је у новембру 2020. ентузијастично промовисала пројекат Јадар поред Лознице“, додао је.

Наше Министарство рударства и енергетике бесомучно издаје нека права на истраживања, па сада имате истраживање литијума са најавом експлоатације поред Лознице и поред Ваљева, а добио сам информације – и у селу Добриња, родном месту књаза Милоша, код Пожеге, да је ту такође издата дозвола за истраживање литијума и не могу да се не питам да ли је то министарство национална институција која ради у најбољем интересу српског народа или је сервис мултинационалних компанија и опскурних инвеститора који желе да јефтино дођу до српских ресурса, додао је Ристић. Како каже декан, вероватно ће да кажу да је то по закону, али констатује – онда су то лоши закони и треба их мењати.

Око Лознице се налазе „три тровачнице“, деца у Зајачи имају повишен садржај олова у крви, уз његову оцену да сада неко планира и „четврту тровачницу“ близу Јадра, окупљени су пропратили повицима „не може“. Он је рекао да су планови и пројекети у долини Јадра за њега „слика пакла“.

Истовремено је указао је и на сечу стабала на Кошутњаку, оценивши да је „неписмени кнез Милош забранио сечу шуме на Авали“, а да неки данас „наводно писмени“ хоће да секу шуме. Из масе су се чули повици „лопови, лопови“.

Цане: Због провизије ми постајемо грађани другог реда

Немојмо да дозволимо да нам се деца рађају болесна, да будемо грађани другог реда, поручио је Зоран Костић Цане на „Еколошком устанку“ обраћајући се окупљенима.

Љубав према овој земљи ме тера на ово, сви смо у бедаку – да због неке провизије ми постајемо грађани другог реда, рекао је на протесту. Детаљније у одвојеној вести.

Ћута: Свеопшти напад на све здраво у земљи

Александар Јовановић Ћута из Удружења „Одбранимо реке Старе планине“ рекао је на протесту да је у току свеопшти напад на све што је здраво у овој земљи.

„Дошли смо да кажемо ‘не’ онима који сваки дан скрнаве наше реке и нашу природу. Овде је више од 80 еколошких организација из целе Србије, то су људи који су у последњих десетак дана заједнички саставили захтеве. Ја се питам од кога ми то захтевамо и шта“, упитао је Ћута показујући на зграде Народне Скупштине.

„На њу ћемо да поставимо црвене фењере и онда ће да добије прави смисао, од куплер мајстора који би своју земљу дали на извол’те првом који наиђе, од људи који су наше изворске воде дали Кока коли и који нас трују сваки дан. Од њих не захтевамо, то се не захтева, то се брани. Желим да се обратим Ани Брнабић, Зорани Михајловић која је потписала смртне казне за наше реке и оном ко је умислио да је Бог, Александру Вучићу“, рекао је Јовановић и послао поруку Рио Тинту:

„Пропашће вам сваки евро који сте уложили да трујете Србију, чекаћемо вас свуда, у Кошутњаку, Макишу, Дрини, Старој планини. Ово је наша земља, сви сте добродошли, али нема тровања наше деце. Желим да вас замолим да се више не делимо, ово куда смо пошли можемо само ако смо заједно, да ова земља буде чиста и здрава“, закључио је Јовановић.

Деско Стојанов: Нећемо дати ни једну реку, будите сигурни

Оно што се спрема Дрини и другим рекама у Србији „не сме да прође“, изјавио је Десимир Деско Стојанов из Раките на протесту и оптужио државу да не спроводи сопствене законе.

„Тамо где има закона, они га не примењују, где га нема траже порез“, рекао је Стојанов.

Активисти из БиХ: Делимо исте проблеме

Ми смо овде с вама зато што делимо исте проблеме – неправедну, бахату власт, потпуно занемаривање локалне заједнице зарад неких моћника и одузимање достојанства обичном човеку, рекла је Лејла Кустурица, еколошка активисткиња из Босне и Херцеговине из коалиције за заштиту река.

„Они којима је стало само до профита и моћи парчају нашу регију већ деценијама и ево где смо стигли. Ми морамо да стојимо уједињени, да се боримо за опстанак, а само солидарност нас тамо може довести“, рекла је она.

Дејан Фуртула из Еко-центра Вишеград рекао је окупљенима да је његова средина „на удару инвеститора и екоцидаша“ који желе да граде мале хидроелектране.

„Нама је драго да смо овде јер ми црпимо снагу из свих ових људи и свих ових организација“, рекао је он.

Учесници протеста говорили су о загађењу реке Пек и природе на Фрушкој Гори, Старој планини и проблемима у месту Власотинце у Јабланичком округу.

Захтеви надлежнима
Подсетимо, активистима су се придружили и фриленсери који протестују због предлога измена закона о опорезивању, а који су камповали испред парламента од четвртка. Ту су били и активисти из БиХ.

Еколошке организације направиле су документ у ком су изнеле 13 захтева држави у вези са еколошким питањима:

1. Поштовање Устава и постојећих закона,

2. Усклађивање прописа са највишим стандардима животне средине

3. Учешће грађанки и грађана у питањима здраве животне средине

4. Информисање и образовање о заштити животне средине на свим нивоима

5. Заштита природе,

6. Заштита свих шума, заустављање сече у заштићеним оподручјима и пошумљавање

7. Обустава градњи и ревизија штетних пројеката МХЕ

8. Очување водних добара

9. Здраве урбане средине

10. Одговорно управљање отпадом

11. Да дишемо чист ваздух

12. Добру енергију за све

13. Свеобухватни одрживи развој

Активисти Драгана Арсић из Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе, Никола Коља Крстић из Покрета Тврђава и Добривоје Милосављевић из Групе грађана из Панчева окупљених у Иницијативи „Одбранимо Теслу“ рекли су за Н1 уочи „еколошког устанка“ да је грађанима прекипело, да се боре за здраву животну средину, односно своје елементарно право.

Извор:Н1

MD MONTEL