Преминуо Мевлудин Екмечић

Kolubara

Фондација Легат Екмечић објавила је тужну вијест о смрти Мевлудина Екмечића (92), академског сликара из Брчког, који је одликован многим умјетничким и друштвеним наградама те титулом почасног доктора наука Универзитета у Тузли.

Мевлудин Екмечић је 2017. године заједно са братом Фадилом утемељио Фондацију Легат Екмечић у Брчком као прву умјетничку фондацију у којој се чува умјетничка оставштина фамилије Екмечић, као трајни подсјетник на улогу и значај умјетности и културе.

„Био је изванредан сликар и портретист, друштвено ангажиран кроз развој и оснивање многих галерија, умјетничких установа, колонија и манифестација у Босни и Херцеговини. Најзначајније резултате је постигао на мјесту дугогодишњег управитеља јединствене Галерије портрета у Тузли, те оснивању Атељеа ‘Исмет Мујезиновић’ у Тузли и Међународне манифестације ИНТЕРБИФЕП, те неколико регионалних легата и умјетничких колонија. Активно је сарађивао на оснивању Галерије ‘Ризах Штетић’ у Брчком, ‘Хасан Кикић’ у Градачцу, Галерији фрањевачког самостана Дубрава и Галерији Бошњачког института у Сарајеву. Излагао је пуно, на самосталним и колективним изложбама, те издао неколико мапа архитектонске тематике и градова који нестају (Старо Брчко, Стара Тузла, Сарајевска Башчаршија)“, наводе у Фондацији Легат Екмечић.

Граду Брчком је посветио и графичку мапу Старо Брчко у којој је сачувао сјећања на град и ведуте који нестају.

Широк је опус умјетничких дјела Мевлудина Екмечића и чланова његове породице.

MD MONTEL