Вакцине са Торлака послате у Москву на анализу

Фото:021

Kolubara

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је данас да је у претходна два дана у београдском институту Торлак напуњено три милиона бочица „вакцина Спутник“, компоненти један и толико компоненти два, од чега се по 1.100 бочица шаље у Москву где ће бити 21 дан ради анализе“.

„Они ће одлучити да ли је институт Торлак спреман да започне производњу на овај начин као што је сада урадио. Ми се надамо да ће све бити у реду“, рекао је Поповић за Радио телевизију Србије, наводећи да су руски стручњаци који су сада били на Торлаку одали признање за изузетну ефикасност.

Према његовим речима, крајем маја би могла да отпочне оваква производња, „супстанца која се допрема на специјалан начин, биће транспортована на Торлак“.

„Надам се да ће већ почетком јуна први грађани моћи да се вакцинишу вакцинама са Торлака“, рекао је Поповић.

Како је навео, „за први период говоримо о производњи четири милиона вакцина на Торлаку до краја године, а онда ће се кренути бржом динамиком“.

Према његовим речима, предвиђена је и набавка опреме за „нови циклус, који је још важнији, а то је пуни циклус производње вакцина када ћемо и супстанцу производити на Торлаку“. Поповић је рекао да ће се са руским стручњацима радити студија шта је све потребно како би Торлак био спреман за такву производњу.

Аутор: Бета/021

MD MONTEL