Вучић: Ништа се из нонпејпера неће догодити

Kolubara

„Мирно спавајте, Сенаде. Није моја намера да се некоме додворавам, немам потребу, мени би скочила популарност када бих вама одбрусио или рекао нешто лоше о Бошњацима, али не пада ми напамет. Немате разлога за страх, рекао је председник Србије у интервју за сарајевску ТВ.

Председник Александар Вучић енергично је вечерас негирао да има било какве везе са фамозним нонпејпером о промени граница на Западном Балкану, а посебно да га је он писао.

Вучић је то рекао у интервјуу за сарајевску телевизију „Фејс” са Сенадом Хаџифејзовићем, на провокацију зашто је када је писао нонпејер потписао словеначког премијера Јанеза Јаншу.

„Ви стварно мислите да Јанши може да се каже шта ће да ради. Ја нисам видео нонпејпер, да ли сам га прочитао – јесам и они не одговарају истини”, казао је Вучић.

Приметивши да су питања Хаџифејзовића три пута дужа од његових одговора, Вучић је поновио да не само да није учествовао у писању било каквог папира, већ га није ни видео

Видео је, истиче, спекулације које је неко пустио у јавност.

„Видите ви кажете да ће Србија да призна независно Косово, да је спремна да се одрекне Прешева и Бујановца да би добила Републику Српску. То се неће догодити јер није реално, а није нам ни потребно”, рекао је Вучић.

На опаску зашто то онда не каже Милораду Додику или Александру Вулину, који се том нонпејперу радују, будући да је, како је рекао Хаџифејзовић, хтео то или не лидер свих Срба и да нема шансе да Додик уради било шта без председника Србије, Вучић је рекао да о министру одбране и српском члану и председавајућем Председништва БиХ може да мисли свако шта хоће, али су то, истакао је, људи који имају став.

Указујући на велико лицемерје у свему томе, Вучић указује да је мислио да је БиХ последње место које ће да каже да је Косово независно из много прагматичних и политичких разлога.

Подсетио је да ни Бакир Изетбеговић ни Жељко Комшић, ако не због поштовања Србије и резолуције 1244, не би требало да признају косовску независност, јер ко су они да руше, растурају и комадају Србију.

„Сваком другом Србину замерате оно што сте себи дозволили и унапред опростили. Јер су то изговорили највиши представници бошњачког народа. Хоћете да Срби прихвате да је бомбардовање и агресија била благоугодни чин зато што је неко хтео да отме територију Косова…”, рекао је Вучић и упитао чему ти двоструки стандарди.

Србија, истиче председник, може да се комада и то је добродошло, а ако би било који Србин рекао да хоћемо миран разлаз за то је крив злочинац Вучић.

И то за нешто са чим се иначе не слажем, истакао је Вучић. Поновио је да се то из наводног нонпејпера неће догодити.

„Јер, нама нису потребне територије, нама су потребни људи да са њима боље и лепше живимо”, рекао је, преноси Танјуг.

На опаску зашто то не каже Додику, Вучић каже да он има право да другачије мисли и лично не сме ни да помисли да каже тако нешто некоме ко има већину гласова у Републици Српској.

Правично решење за Србију, и ништа више од тога

Србија треба да добије правично решење за многа питање и ништа више, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и навео да то не значи да неко треба да се плаши Србије, јер је апсолутни интерес Србије мир и стабилност.

Он је тако одговорио у разговору за Фејс ТВ, са Сенадом Хаџифејзовићем, на констатацију водитеља да је „узнемирен” због Вучићеве реченице током војне вежбе у суботу, да када год Србија треба нешто да добије, увек се појаве људи у самој Србији, који питају шта то Србија треба да добије, те на питање – шта то Србија треба да добије.

„Говорио сам о генерално о аутошовинизму у београдској чаршији, али врло прецизно сам рекао да не можете на Балкану да правите мир тако што ћете да унизите један народ, а поготово не бројчано највећи, мислећи да ћете тиме друге да задовољите и да мислите да сте решили проблем”, указао је Вучић.

Зато је, каже, против замрзнутог конфликта са Албанцима, већ се залагао за решење проблема, иако је, додаје, због тога плаћао високу политичку цену.

Вучић је рекао и да се труди да на рационалан начин поставља ствари и да буде неко ко ће да ширити српске националне и државне интересе, али ко ће да разуме интересе других народа и разлог за њихов страх од, у време заједничке државе, унитаризације, а данас од неке врсте хомогензације или доминације.

„Не само у тој, него у било којој реченици у последњих девет година, нема апсолутно ништа спорно. Напротив, реченице које врло прецизно дефинишу наше проблеме, српске проблеме, који никог не повређују у региону”, рекао је Вучић.

Председник Србије је приметио да је веома обазрив кад год говори о регионалним питањима, јер добро разуме некада оправдане, некада и неоправдане, примедбе које долазе, и зато покушава да не одговори на 99 одсто напада из региона, јер Србија, каже, треба да прећути.

„Мирно спавајте, Сенаде. Није моја намера да се некоме додворавам, немам потребу, мени би скочила популарност када бих вама одбрусио или рекао нешто лоше о Бошњацима, али не пада ми напамет. Немате разлога за страх. Апсолутни интерес Србије је мир и стабилност. Ничега се не бојте”, рекао је Вучић.

Хаџифејзовић је упитао шта би друго могао да помисли из те Вучићеве реченице, осим да Србија треба да добије половину БиХ, „названу по нашем народу”.

„Није ми то пало на памет”, одговорио је Вучић и додао да је причао пре свега о Косову и Метохији, а не о БиХ.

Поновио је да Србија подржава интегритет БиХ, као и да су и ингеренције и прерогативе власти значајнији на ентитетима него на централној државни, као и да су и по Дејтону веће ингеренције на ентитетима у БиХ, него данас у стварности.

Упитан да ли мисли да преко подељеног суверенитета РС има право да буде држава, Вучић је одговорио:

„Ко то мисли? Ја то не мислим, али не мислим ни да Вам се правдам што не мислим”.

Вучић је рекао да он РС воли, као што поштује БиХ.

„Ако је проблем у томе што Србија данас није слаба, већ снажнија, пре свега економски, и у свакој области друштвеног живота… Ја се тиме поносим, а сви треба да буду задовољни тиме и Срби и Бошњаци. И ја сам задовољан ако БиХ расте брже, бисмо и ми онда живели боље”, рекао је Вучић.

На констатацију да све што он мисли за њега кажу Милорад Додик и Александар Вулин – Додик који пушта рекламу о мирном разлазу, а Вулин којем је, како каже новинар, има само једну тему да је Вучић председник свих Срба и да Срби имају само једну државу, нагласио је да нема потребе било ко да прича у његово име. „Додик је врло интелигентан човек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну реч против њега у емисији, јер је то део нашег договора, којег се држе представници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не сме никада да се понови“; казао је он, пренео је Танјуг.

„У моје име не треба нико да говори .Увек говорим у своје име све.„ рекао је Вучић и поручио да, када буде желео нешто да каже, то увек рећи сам.„ Вучић је казао да је, што се Вулина тиче, он његов дугогодишњи саборац и пријатељ, али који има другачије виђење у многим стварима.

Извор: Политика

MD MONTEL