Војна парада у Москви у част победе над фашизмом, дефилује 12.500 војника

JP Putevi Brcko

У Москви и другим градовима Руске Федерације се одржава војна парада. На Црвеном тргу дефилује 12.500 војника и 190 јединица наоружања, војне и специјалне технике и 76 авиона и хеликоптера, уколико дозволи време. Звона са Спаске куле означила су почетак Војне параде у Москви. Увек ћемо памтити да је величанствену победу над нацизмом остварио совјетски народ, поручио је Владимир Путин. Директан пренос на Првом програму РТС-а.

Поводом Дана победе над фашизмом, у Москви се одржава војна парада. У 27 градова широм Руске Федерације учествује више од 60.000 војника.

Звона са Спаске куле на Црвеном тргу означила су почетак Војне параде у Москви. Уобичејени протокол је „долазак“ заставе Руске Федерације и Застава победе, 150 дивизије.

Параду у Москви предводи врховни командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков.

Саљуков је предао параду министру одбране Сергеју Шојгуу, који је поздравио војнике и честитао Дан победе.

Председник Владимир Путин честитао је држављанима Русије дан победе, након што му је Шојгу поднео извештај.

Председник Русије је рекао да је победа од колосалног значаја. „Увек ћемо памтити да је величанствену победу над нацизмом остварио совјетски народ“, рекао је Путин. Прогласио је минут ћутања.

Поручио је да је совјетски народ изрекао историјску пресуду нацизму и победио га.

Након химне Руске Федерације, уследио је дефиле пешадије.

Црвеним тргом прва ће марширати чета добошара у пратњи групе која носи симболе победе, државне заставе Руске Федерације и симболе Оружаних снага Русије.

Први пут ће у паради учествовати и студенткиње Војне академије ваздушне одбране и парадне јединице кадетског корпуса Истражног комитета.

У саставу механизоване колоне је више од 190 модела војне технике, укључујући разне врсте руских тенкова, пет врста оклопних возила породице „Тајфун“, борбена возила пешадије, тактички ракетни систем „Искандер М“, вишецевни ракетни систем „Торнадо С“, самоходна хаубица, артиљеријски систем „Коалиција СВ“.

Због пандемије ковида акција „Бесмртни пук“ ће другу годину заредом бити одржана онлајн.

Извор: ртс

MD MONTEL