ШИРОКА ЛЕПЕЗА ТРАЖЕНИХ ЗАНИМАЊА У ДИСТРИКТУ

JP Putevi Brcko

Пред матурантима је најважнија животна одлука – одабрати занимање којим ће се бавити у својој радној каријери. Када је реч о потреби, занимљива је потражња за фармацеутским техничарима, што је и у прошлој години чинило трећину новозапослених. Важне информације о кретањима тржишта и потребама послодаваца добијене су на основу увида у евиденцију незапослених у Дистрикту. Активност је проведена уз техничку подршку пројекта „Унапрјеђење истраживања тржишта рада“ који финансира Европска унија.

„Охрабрује чињеница да се међу високо квалификованом радном снагом у 2021. години траже и новинари, менаџери за маркетинг, архитекти и доктори медицине што даје разлог за оптимизам да се различите индустрије опорављају од КОВИД-19 и да се младим људима отварају могућности и у оваквим областима“, истакла је Тамара Дувњак Митровић, директор Завода за запошљавање Дистрикта.

Према њеним речима Завод је права адреса за матуранте и њихове родитеље да добију информације о кретањима на тржишту рада, те их позвивају да се обрате Заводу за информације о стању на тржишту рада.

У оквиру овог пројекта Завод је реализовао бројне активности, попут стручне подршке у прикупљању и анализи података те повећању видљивости резултата рада. Завод континуирано ради на информисању младих кроз каријерно саветовање, али и организовање сајмова запошљавања.

Ипак, ситуација са пандемијом КОВИД-19 је узроковала да рад са школама буде у смањеном интензитету, што пред младе ставља захтевнији задатак да се сами информишу кроз све расположиве изворе.

Све информације које матурантима могу помоћи приликом одабира занимања, односно даљег школовања, на располагању су на www.zzzbrcko.org

MD MONTEL