БЕЗ ПОТВРДЕ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК НЕЋЕ ИМАТИ ЛЕГИТИМИТЕТ

JP Putevi Brcko

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да високи представник неће имати легитимитет у Републици Српској ако изостане потврда Савјета безбједности УН.

„Без обзира ко је и одакле долазио сматрамо да он мора да буде у складу са резолуцијом Савјета безбједности, како се каже у Анексу 10 – релевантном резолуцијом Савјета безбједности потврђен, ако то изостане он за нас неће имати легитимитет“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са делегацијом Србије коју је предводио предсједник Александар Вучић.

Он је навео да су наишли на велико разумијевање Србије на данашњем састанку највиших званичника Републике Српске и представника парламентарних странака у Српској са делегацијом Србије, која има много својих проблема, те навео примјер Косова.

Додик је навео да је тема састанка била ситуација у Републици Српској и да су Вучића упознали са детаљима, с посебним освртом на оно што је везано за најаву да се мимо предвиђених процедура Анексу 10 покуша именовати високи представник без резолуције Савјета безбједности УН.

Он је поновио да је то уперено против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ, те да све треба вратити у легалне токове, те подсјетио да Српска сматра да треба затворити Канцеларију високог представника, да су још 2005. године о томе донесени закључци.

Додик је напоменуо да је доношењем неких пет циљева и два услова доведено у позицију да Канцеларија високог представника од стране неких из међународне заједнице неће никада бити затворена.

Српска је против било какве његове рехабилитације у смислу доношења бонских овлаштења, нагласио је Додик, или било каквих покушаја да се креирају нова законодавна рјешења.

„Спремни смо кажемо и да то одбијемо и трагамо за нашим политичким јединством у Српској и разумијевањем и улогом Србије коју има у оквиру Дејтонског споразума. Ми не желимо проблематизацију односа, не желимо драматизацију, ми желимо примјену Устава. Нисмо антидејтонска страна, нисмо антиуставна страна, тражимо само поштивање међународног права и Устава БиХ који крше масовно од стране високих представника“, истакао је Додик.

Он је указао да постоји страх да ће се то дешавати имајући у виду да се на спекулативан начин покушава доћи до новог имена.

Додик је указао и на покушај поларизације у Републици Српској у оквиру унутрашњих политичких структура.

„Сада нам треба јединство, треба да се окупимо око преговарача и да обезбиједимо да прођемо још један овај налет који може бити веома штетан за Републику Српску и српски народ у цјелини“, истакао је Додик.

У Београду је данас одржан састанак највиших званичницика Републике Српске и представника парламентарних странака у Српској са делегацијом Србије коју је предводио Вучић на којем ће разговарати о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Делегацију Републике Српске предводили су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Жељка Цвијановић, те предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Састанак је сазван на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Извор: срна

MD MONTEL