Реакције из Јавног здравства на оптужбе посланика Мејре Шечић о дискриминацији Рома

JP Putevi Brcko

Из брчанског Дома здравља су демантовали наводе скупштинског посланика и представника ромске националне мањине у Дистрикту Мејре Шечић по питању дискриминације Рома, наводећи да је спорни натпис „Роми“ на касетама на одељењу педијатрије део десетогодишњег пројекта у Брчко дитстрикту.

Прим. др. Нихад Мусић специјалист педијатрије, каже како је реч о пројекту под називом „Акциони план за решавање проблема у здравству ромске популације“ чији је носилац Министарство за људска права и избеглице БиХ, у оквиру којег су овој популацији доступни здравствени прегледи на терену.

„Сваке године ЈЗУ проводи акциони план у дело, а ја сам као координатор задужен да то и реализујем. У склопу тог плана ради се имунизација деце, превентивни прегледи за откривање карцинома, налази крви, тумор маркери. Све те активности проводе радници ЈЗУ на терену у ромским насељима Суљагића сокак, у Мостарској улици и на Прутачама“.

Мусић наводи како је и сама Мејра Шечић у више наврата била активна учесница у том пројекту те је правила пописе, позивала и доводила на прегледе припаднике ромске националне мањине.

„У тој ладици се налазе и њен пописи. Драго ми је да је попљувала ЈЗУ као представница Рома јер ова установа је толико урадила за ромску националну мањину у граду да госпођу треба да буде срамота што се усудила да пљује и сама по себи. У касети се налази документација стара и до 10 година јер толико пројект траје. Тај пројект треба да се настави још три године, а ја се овог тренутка питам да ли Роми, што се мене тиче, заслужују оволико пажње ако њихов представник узима себи за право да пљује по здравственој установи, по њиховим радницима, да пљује по комплетној институцији? Заслужују ли Роми ово? Нека одговори госпођа као представница Рома свом народу, што то ради?“, каже др. Мусић.

Мусић каже како ово није вид дискриминације према овој националној мањини.

Да подсетимо. Ромска заједница из Брчког је разочарана друштвеном појавом која је изнесена пред очи јавности видеом који је освануо на појединим порталима, где се види да поделе у нашем друштву још увек постоје, и да се на један начин сегрегирају по националној основи и то у установи којој је дискриминација и расизам најмање очекивана.

„Овакве ствари се не смеју дешавати, тражимо да се одговорни пронађу и најстрожије казне. Расизам и дискриминација немају место у нашем друштву, ромска заједница жели да напредује, и из дана у дан правимо помаке, овакви чинови нас за сваки наш корак напријед, враћа стотину уназад“ – казала је Мејра Шечић, посланик у Скупштини, те истакла да ће и кроз своју функцију борити се свим расположивим средствима да се одговорна лица пронађу и казне.

Извор: Отисак/Радио Брчко/Објектив Медиа

MD MONTEL