АГРЕСИВНО УРУШАВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА НАМЕТАЊЕМ ЗАКОНА О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

JP Putevi Brcko

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика при Српској академији наука и уметности Срето Танасић упозорио је да је наметање закона о родној равноправности агресиван процес да се у потпуности уруши српски језик, који је основа културног и националног идентитета Срба.

Танасић је у изјави Срни појаснио да Закон о родној равноправности врши насиље над српским језиком, да је наручен споља, а само делегиран унутрашњим снагама.

Он је истакао да је српски језик обликовао српску културу и то у крилу Српске паравославне цркве /СПЦ/, а да је у току агресиван и јаван процес да се он у потпуности уруши.

„Долази са исте адресе са које се покретало урушавање СПЦ, школских програма, све са циљем како би се упропастио и урушио српски језички и културни идентитет“, рекао је Танасић у Добоју, гдје је синоћ промовисао књигу „Тако сам говорио зарад сутра“.

Снага једног народа је у снази његове у културе, указао је Танасић и додао да су српски језик и СПЦ у центру српског културног индентитета и да се због тога на њих удара отворено и јако.

Танасић је навео да се српски језик оптужује на потпуно нетачним основама да није родно осјетљив и да је дискриминаторан.

„То су лажи, међутим очито да је потребно разрушити српски језик, његову структуру и граматику. Ако срушимо језик који смо изграђивали од пре и после Светог Саве па до данас, ми рушимо свој идентитет, културу, јер све што смо радили и створили на духовном, културном и материјалном плану, све што су нам други радили, све је запамћено у језику“, навео је Танасић.

Он је упозорио да се веома агресивно покушава урушити српски језик, да је то сада кренуло и из Београда као што је рушење Цркве кренуло из Црне Горе. „Ми лингвисти смо на то опомињали државни врх, али он ћути и то озакоњује“, изјавио је Танасић.

Танасић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић у више наврата истицао да су српски језик и ћирилица најзначајније идентитско питање које треба да се заштити законом који и јесте израђен заједно са Министарством културе, али стоји на леду.

Према његовим ријечима, српски језик данас бране српски народ и српски лингвисти.

Он је навео и да његова књига „Тако сам говорио зарад сутра“, намјерно има мало провокативан наслов и да свједочи о садашњој језичкој ситуацији која обухвата период од распада некадашње Југославије.

„Књига свједочи шта нам се догађа са језиком, како бринемо о језику, о језичким проблему на цјелокупном српском простору, шта ради држава, о статусу српског писма као једног од најзначајних идентитетских елемената“, рекао је Танасић.

Извор: срна

MD MONTEL