ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА НОВАЛИЋУ И ДРУГИМА

JP Putevi Brcko

Суђење предсједнику Владе Федерације БиХ Фадилу Новалићу и другима у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе цивилне заштите из Кине увезла компанија „Сребрена малина“, биће настављено данас у Суду БиХ.

На прошлом рочишту, одржаном 19. маја, Тужилаштво БиХ је уложило материјалне доказе, међу којима је и уговор од 3. априла 2020. године о куповини 100 респиратора између компаније „Сребрена малина“ и Федералне управе цивилне заштите за 10,5 милиона КМ. Ријеч је о респираторима „ХЦВЕ 003“ који, ипак, нису купљени.

Осим Новалића, у овом предмету оптужени су министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа „Сребрена малина“ Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Рочиште је заказано у 9.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Извор: срна

MD MONTEL