ПОЧИЊУ „ДАНИ ХАРМОНИКЕ“

JP Putevi Brcko

„Дани хармонике“ почињу вечерас у Угљевику, окупиће учеснике из 13 земаља, а биће завршени 7. јуна у Бијељини, саопштио је организатор Фестивала Славиша Перић.

Отварање фестивала је у 20.00 часова када ће концерт одржати лауреати претходног фестивала, а након тога наступиће Јуриј Шишкин и Станислав Малишев у Центру за културу у Угљевику.

Перић је навео да ове године имају 200 такмичара, а Фестивал ће, како је рекао, бити одржан у онлајн формату, као и такмичење уживо.

„Биће одржани концерти, мастер класови. Поново је са нама највећи виртуоз хармонике данашњице Јуриј Шишкин, наш пријатељ, а у концертном дијелу програма представиће се Станислав Малишев, извођач из Русије, који свира концерте на електричној дигиталној хармоници“, појаснио је Перић.

Он је нагласио да се овогодишњи фестивал организује у сарадњи са Свјетском асоцијацијом акордеониста, те да ће се у оквиру фестивала одржати квалификације и избор представника БиХ за финале Свјетског купа хармонике које се одржава у Минхену ове године.

„Изабраћемо једног сениорског представника и једног у јуниорској категорији који ће БиХ представљати у финалу Свјетског купа“, навео је Перић у писаној изјави медијима.

Он је захвалио покровитељу Фестивала предсједнику Републике Српске, као и општини Угљевик и граду Бијељина.

Најпризнатији свјетски извођач хармонике Јуриј Шишкин из Русије предсједаваће жиријем на тринаестим „Данима хармонике“.

„Поздрављам све љубитеље хармонике Републике Српске и БиХ. Сваки дан овог фестивала и такмичења је велики празник и позивам све љубитеље хармонике да подијеле ту радост са нама“, нагласио је Шишкин.

Други фестивалски дан обиљежиће такмичење по категоријама и избор представника БиХ за Свјетски куп, а у 20.00 часова концерт Јурија Шишкина у угљевичком Центру за културу.

У недјељу, 6. јуна, од 19.00 часова у Угљевику ће бити одржан концерт лауреата овогодишњег такмичења, додјела награда најбољим такмичарима и концерт Станислава Малишева.

У Центру за културу у Бијељини ће у понедјељак, 7. јуна, у 20.00 часова бити одржан гала концерт Јурија Шишкина, Станислава Малишева, као и лауреата овогодишњег фестивала.

Извор: срна

MD MONTEL