БиХ ЛЕГАЛИЗУЈЕ МАРИХУАНУ

JP Putevi Brcko

Босна и Херцеговина је на корак до легализације канабиса у медицинске сврхе. Веће министара БиХ једногласно је донело одлуку о коначном попуњавању Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога, а која ће ускоро представити и нацрт закона.

Заступник СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Саша Магазиновић и оснивач Удружења „КАНАБиХ“ Ирфан Рибић одржали су недавно састанак с председавајућим Већа министара БиХ Зораном Тегелтијом.

У наредих месец дана Босна и Херцеговина би могла завршити израду нацрта закона, након чијег би се усвајања ишло у легализацију канабиса у медицинске сврхе.

„Тема легализације канабиса у медицинске сврхе је можда и права слика институција БиХ. Сви знамо колико је тешко нешто усвојити кад постоје разлике у ставовима. Међутим, у овом случају сви су сагласни и нема политичког противника, али ствари се дешавају веома споро“, казао је Магазиновић за „Аваз“.

Подсетио је да је више од годину и по, колико се залаже за ову причу, имао прилику да разговара с ентитетским министрима здравства, који подржавају ову идеју.

„Разговарао сам и с министарком цивилних послова БиХ Анкицом Гудељевић, као и с министром сигурности БиХ Селмом Цикотићем, ни они нису против. Нема нити једног политичког лидера у БиХ који се противи, али, нажалост, све на крају запне на некој радној групи. Тако се ова прича растеже годинама. Помак је направљен, доносиоци одлука сели су за сто и рекли да су сагласни. Овде нема Срба, Хрвата, Бошњака, осталих, ентитета и граница, ово је питање здравља, јер болест не бира“, поручио је Магазиновић.

У наредном периоду, како појашњава, израдиће се измене и допуне Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога, где ће ово питање бити усаглашено и формулирано како би коначно људи у БиХ, као и у другим државама, могли легално користити уље канабиса у сврху лечења

У Европи је коришћење канабиса у медицинске сврхе легализовано или омогућено у више од 20 земаља, међу којима су Словенија, Хрватска и Северна Македонија. У Северној Македонији, осим што је легализирана употреба у медицинске сврхе, канабис се и узгаја, а више од 30 компанија добило је дозволу за узгој.

Извор: МОНДО

MD MONTEL