Данас изрицање правоснажне пресуде Ратку Младићу

JP Putevi Brcko

Међународни суд у Хагу изрећи ће правоснажну пресуду бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, првостепено осуђеном на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у БиХ.

На првостепену пресуду жалили су се и Младићеви браниоци и тужиоци. Одбрана је жалбом тражила да Младић буде ослобођен или да му се поново суди, тврдећи да тужилаштво није доказало његову кривицу.

Тужиоци су тражили да осуђујући део првостепене пресуда буде потврђен, али и да апелационо веће генерала Младића прогласи кривим и за геноцид над Муслиманима и Хрватима у пет општина у БиХ.

Није извесно да ли ће Младић присуствовати изрицању правоснажне пресуде. Према документима одбране, Младић је као услов за појављивање у судници поставио да уз њега буду оба браниоца, Бранко Лукић и Драган Иветић. Одбио је могућност да заседање прати преко видео везе из судског притвора.

Браниоци су, међутим, тврдили да су обојица спречена да се појаве у судници – Иветић због болести, а Лукић зато што мора да поштује Младићева упутства.

Крајем маја, суд је одбио захтев одбране да изрицање правоснажне пресуде буде одложено зато што браниоци не могу да буду у судници.

Уместо бранилаца, уз дозволу суда, генерала Младића ће на изрицању пресуде заступати правна саветница одбране Пета-Луиз Багот.

Већем које ће данас изрећи правоснажну пресуду генералу Младићу председава судија Приска Матимба Нијамбе из Замбије. Чланови већа су судије Мустафа Ел Баж из Алжира, Амината Енгум из Гамбије, Елизабет Ибанда-Нахамија из Уганде и Сејмор Пентон са Јамајке.

Седница почиње у 15 по средњеевропском времену, а на сајту Међународног резидуалног механизма за кривичне судове биће пренос одложен за пола сата.

Ратко Младић је у притвору у Шевенингену од 31. маја 2011. Ухапсиле су га власти Србије, 26. маја те година, у Лазареву крај Зрењанина и изручиле Трибуналу.

Суђење је трајало од 16. маја 2012. до 15. децембра 2016. Током 530 радних дана, саслушано је 169 сведока оптужбе и 208 сведока одбране. У спис су уведене и писане изјаве још 214 сведока. Прихваћено је 9.914 доказних предмета.

Хашки трибунал је генерала Младића први пут оптужио 25. јула 1995, а оптужница је више пута мењана и допуњавана до 2011.

Пре него што се, у лето 2011, нашао у притвору у Шевенингену, генерал Младић је, по налазима лекара, био преживео три мождана удара.

За време проведено у притвору, Младић је био подвргнут бројним терапијама и неколико пута је оперисан, а 2013. се у судници захвалио Трибуналу што му је спасао живот.

Одбрана је, током целог процеса, указивала да се Младићево здравствено стање погоршава и да постоји ризик од фаталног можданог удара. Браниоци су тражили и да буде утврђено да ли је Младић процесно способан.

Извештаји судских лекара, с друге стране, говорили су да је Младићево здравље задовољавајуће и под контролом, као и да му се пружа сва потребна медицинска нега.

Извор: Н1

MD MONTEL