ПОЧЕЛА ЦЕРЕМОНИЈА ОБИЉЕЖАВАЊА БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ

Фото: атв

JP Putevi Brcko

На Тјентишту је у току церемонија обиљежавања 78. године од Битке на Сутјесци, која је уврштена у историјске догађаје од републичког значаја. Након полагања вијенаца и цвијећа бројних делегација код Спомен-костурнице очекује се обраћање званичника.

Обиљежавању Битке на Сутјесци присуствују изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и делегација Народне скупштине коју чине Максим Скоко и Саво Вулић.

Присутни су и српски представници у институцијама БиХ, општине Фоча и сусједних општина, амбасаде Руске Федерације у БиХ, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, СУБНОР-а Српске и СУБНОР-а Србије, те СОБНОР-а Црне Горе.

Битка на Сутјесци, познатија као њемачка операција `Шварц` или пета непријатељска офанзива, почела је 15. маја и трајала је до 15. јуна 1943. године.

Циљ непријатељских војника, којих је било 127.000, био је уништење партизана којих је на Сутјесци било 22.000, укључујући централну болницу са 3.000 рањеника и 1.000 бораца обољелих од тифуса.

Народно-ослободилачка војска је током Битке на Сутјесци у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора у којем је погинуло 7.543 бораца.

Извор: Срна

MD MONTEL