Фестивал ветерана фолклора у Лозници, Бањи и Тршићу

JP Putevi Brcko

У организацији ансамбла ветерана фолклора КУД „Караџић“, уз подршку Туристичке организације и Центра за културу, у Лозници је јуче почео 18. Фестивал ветерана фолклора.

Програм се истовремено одвија у Лозници и Бањи Ковиљачи. Учествује десетак ансамбала из више градова Србије и Републике Српске, међу којима су Шабац, Обреновац, Ваљево,Севојно, Брчко, Беочин.

Фолклораши су најпре одиграли заједничко коло испред Вуковог дома културе, одакле је кренуо дефиле кроз град до амфитеатра цркве Покрова Пресвете Богородице.

Фестивал ветерана фолклора свечано је отворила директорка Туристичке организације града, Снежана Перић, која је пожелела добродошлицу учесницима и рекла да је овај концерт заправо почетак програма у сусрет обележавању Дана града Лознице.

“Ова манифестација је прилика да посетиоци уживају у лепом програму након свих тешкоћа које је донела пандемија вируса корона. Ово је такође један од начина за промоцију нашег града и лепота овог краја, јер су учесници стигли из више градова у окружењу. Прилику да уживају у наступу културно – уметничких друштава има и публика у Бањи Ковиљачи, где се концерт одржава у амфитеатру цркве Светих апостола Петра И Павла, док ће у недељу у 12 часова фестивал бити настављен на саборишту у Тршићу.“ – рекла је Перић.

Додала је да ово није једини програм који Туристичка организује у сусрет Дану града. У недељу ће, у парку у Бањи Ковиљачи, од 16 до 18 часова бити одржан први Фестивал статуа и уличних свирача одакле ће се учесници преселити у Лозницу на градско шеталиште где ће програм почети у 19 часова. Претпразнични програм биће настављен мини концертом Креативног курса гитаре.

Домаћин фолклористима СПКД „Просвјета“ Брчког био је конак „Чуваркућа“ у Тршићу. Чувар на прагу Вукове куће конак „Чуваркућа“ због начина рада како према гостима тако и својим суграђанима, постао је препознатљив и све чешћи избор за боравак. Домаћин Жељко Матић, искористио је лепо суботње време да представи фолклористима из Брчког знаменито место Тршић, и да их упозна са животом и радом Вука Стефановића Караџића. Фолклористи су, свакако, нашли довољно заједничких тачака да наставе дружење у прелепом амбијенту Чуваркуће.

Извор: ртвподриње/T.J.

MD MONTEL