ЦРВЕНИ ТЕПИХ ЗА ЦТ АПАРАТ

JP Putevi Brcko

Убога и накарадна пандемијска 2021. година у Кондоминијуму напипала је врхунац, када је здравство у питању, због менаџмента који је ЈЗУ довео на ниво сеоске амбуланте.

Добро, у сеоским амбулантама доктори не раде приватну праксу и операције као што је случај у Болници Кондоминијума (част и поштење оним савесним здравственим радницима):

  • Преглед 60 – 100 КМ (у зависности од имовинског стања пацијента)
  • Царски рез – 500 КМ
  • Епидурална анестезија – 600 КМ + шефовски надзор 602 КМ
  • Остале интервенције – 300 КМ
  • Друго отварање пацијента због лоше инструментарке – ГРАТИС

Тачно је да је градоначелник тражио да се не дозволи лекарима приватна пракса уз образложење да кондоминијумски доктори имају добру плату. Чак се залагао да та плата, ако треба, буде и повећана. Капа доле градоначелниче ал` џаба сте интервенисали, џаба!

Рачуница је једноставна, 600 маркица за епидурал, пута десетак таквих месечно… Да се не лажемо, то Кондоминијум не може да плати! Наравно, ни шефових две марке више од епидурала по надзору на годишњем нивоу, плус Царски, није за бацити.

Исто је случај и са ЦТ апаратом. Више од пет година ЈЗУ „не може“ да набави овај апарат који у другим Болницама у окружењеу мењају на сваке две-три године. И питамо се зашто?

Шта ће Болници ЦТ када такав апарат имају болнички доктори у својој приватној ординацији. Знам, те ординације су добро скривене у приватним становима и локалима који нису ни пријављени зато Инспекторат све ове тврдње не може да открије.

Е сад би неко рекао да тога неће више бити јер је коначно усаглашена куповини ЦТ апарата у ЈЗУ.

Након петогодишњег натезања и калкулисања коначно стиже вест да ће брчанско здравство добити нови 128 слајсни ЦТ апарат (шта год то значило). Е па, шије ми га Ђуро!!!

Познавајући овдашње прилике, тек сад ће бити проблем. Кад нагрне народ на ЦТ апарат, чекање на ред биће вишегодишње. Ко стигне на ред ове године требао би прасе да окрене на ражњу на Тргу као срећни добитник.

Било како било, црвени тепих за „епохални“ ЦТ апарат (у XXI веку) већ је припремљен. Тренутно се утврђује списак званичника који ће на црвеном тепиху свечано дочекати нешто што друге локалне заједнице са петоструко мањим Буџетом имају као НОРМАЛНУ МЕДИЦИНСКУ ОПРЕМУ.

Нешто размишљам… Само да га не набаве преко неког „малињака“!!! У сваком случају – ДОБРО НАМ ДОШАО ЦТ АПАРАТЧИНО, НАДО НАША!!!

MD MONTEL