Туристичка сезона још није ни почела како треба – али напади на Србе јесу?

Фото: balkanscat

JP Putevi Brcko

Туристичка сезона у Хрватској још није ни започела како треба, а незаобилазни састојак сваке од њих јесте – напади на Србе, пише портал „Индеx“. Наравно, пишу, у Сплиту. Пре само пар дана објављено је да је нападнут млади пар из Србије.

Полиција је добила дојаву о нарушавању јавног реда и мира на подручју плаже Овчице. Неколико непознатих особа физички је напало двоје држављана из Србије, мушкарца (25) и жену (26).

То није било све.

У Сплиту се догодио још један напад, а страдали су један мушкарац из Русије и један Украјине.

Како пише Слободна Далмација, хулигани су у центру града, у Мармонтовој улици, напали кошаркаше јер су им засметали дресови руске репрезентације.

Полиција је открила и пријавила малолетника који је већ познат полицији по насилништву, због казненог дела изазивања нереда из мржње, за шта је предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора. Полиција сумња како је напад био организован.

Сваке године иста прича

Госту из Србије су пак у Сплиту избушили гуме на ауту. Протеклих година смо нажалост научили да су ерупције антисрпске хистерије и насиља редовни додатак туристичкој сезони. Догађа се различитим људима, али су то увек исте примитивне приче и глупи, националистички мотиви.

Од рата је прошло тридесет година, а Хрватска се и даље не може изборити са гелиптерима којима је једини садржај душе, захваљујући васпитању, мржња према другима.

Загађивање друштва насиљем

Нико се не треба изненадити ни ако у Далмацији „премлате“ неког пургера мислећи да је Србин, јер говори екавицу. Нема ту неке велике памети, само задртости и насиља који загађују друштво. Напади на Србе једноставно су антицивилизацијски и срамоте Хрватску. Мучни су и понижавајући, јер су јасан израз колективне подсвести друштва.

Коме то треба?

Хрватска је прошла кроз тежак други талас пандемије, економска ситуација је отворена, људи се сада желе одморити и зарадити, а итекако је могуће да ће агресивна, националистичка мањина спремна на насиље све то цело лето саботирати.

Зато треба одмах на почетку сезоне упозорити да се такве примитивне, шовинистичке појаве морају оштро и без калкулација или релативизација осудити, као што је у случају напада у Сплиту учинио нови градоначелник Ивица Пуљак.

Свака толеранција према таквој врсти насиља Хрватској само може штетити.

Извор: б92

MD MONTEL