Хрвати у БиХ негодују због одлуке која се тиче Срба

JP Putevi Brcko

Након што је објављено да за држављане Србије више не постоје ограничења за улазак у Хрватску, неки хрватски политичари у БиХ негодовали су због те одлуке.

Они сматрају да је та одлука неправедна према Хрватима у БиХ и траже од хрватских посланика да реагују.

У Хрватској републиканској странци (ХРС) наводе да немају ништа против уласка српских држављана у Хрватску, али истичу да им је нејасно да је донета таква одлука с обзиром на то да БиХ, како тврде, према последњим подацима, има бољу епидемиолошку ситуацију када је реч о броју новооболелих.

Оно што су заборавили, указује Клих.ба, јесте да је Србија држава са великим бројем вакцинисаних грађана, за разлику од БиХ, што је фактор који има значајан утицај на доношење оваквих одлука у Европи.

У ХРС сматрају да је ова измена у вези са уласком у Хрватску посебно неправедна према Хрватима који живе у БиХ и питају се зашто матична држава „дискриминише своје сународнике из БиХ“.

„Је ли ово одраз братске и безрезервне подршке Владе Републике Хрватске Хрватима у БиХ?“, наводе у овој странци.

Оштро је реаговао и ХДЗ 1990, који се, као и ХРС, пита „чиме су то бх. грађани са хрватским држављанством заслужили да буду грађани другог реда“, с обзиром на то да Хрвати из БиХ, без обзира да ли имају држављанство и пребивалиште у Хрватској, морају да поседују неки од услова за улазак у ту земљу, као што је потпуна вакцинација, ПЦР тест или преболован коронавирус.

„Гости из БиХ увек су били добри гости и искрено и пријатељски су перципирали државу Хрватску, за разлику од Срба који и данас радије иду у Грчку и Турску него у “непријатељску државу““, тврди се у саопштењу ХДЗ 1990, које је потписао лидер Илија Цвитановић.

Он сматра да је „крајње време да посланици у Хрватском сабору изабрани из БиХ, а и сви други посланици, реагују на ову неправду и учине максималан труд да се ова неправда отклони“.

Негодовали су и поједини хрватски политичари из Хрватске, попут посланика Моста Никоја Грмоја, који је ову одлуку назвао „смешном“.

Држвљани Србије могу да уђу у Хрватску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења корона вируса.

Како је објављено на сајту Амбасаде Србије у Загребу, није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест на корона вирус.

Извор: Б92

MD MONTEL