ИТАЛИЈАНИ ПРОСЛАВИЛИ ПОБЕДУ НА ВЕМБЛИЈУ

JP Putevi Brcko

Италијански навијачи су ноћас славили победу своје фудбалске репрезентације над Енглеском у финалу Европског првенства, а највеће окупљање био је у Риму.

У зони за навијаче у главном граду, хиљаде људи почеле су да скачу у грле се у тренутку када је Италија тријумфовала резултатом 3:2 након бољег извођења једанаестераца.

Ово је прва европска титула за Италију од 1968. године, а Енглеска је без великог трофеја од 1966. године, када је у финалу Светског првенства победила Њемачку, подсећа Би-Би-Си.

Одмах након завршетка утакмице на стадиону Вембли, широм Италије почеле су прославе.

Испаљиван је ватромет, а свуда се махало заставама Италије у великом одушевљењу које се вратило у ову земљу након тешке кризе коју је донела пандемија.

Италијански тренер Роберто Манћини у сузама је рекао да су се три године тешког рада исплатиле на овом такмичењу.

„Били смо веома добри, није било никаквих проблема међу играчима и свака им част на томе. Не само на терену, ту су одграли бриљантно, него сматрам и да смо били у стању да искујемо тимски дух. Они ће увек бити синоним за овај тријумф јер се толико поштују међусобно“, рекао је Манћини након утакмице.

УЕФА је прогласила италијанског одбрамбеног играча Леонарда Бонућија и стрелца гола за свој тим у регуларном току меча за звезду утакмице. Он је освојио свој први међународни трофеј, девет година након пораза од Шпаније у финалу Европског првенства 2012. године.

Он је викао у камеру „Враћа се у Рим“ након утакмице, што је био одговор на стих популарне песме енглеских навијача „Враћа се кући“, која је посвећена фудбалу и великом трофеју.

„Слушали смо то од првог дана, од утакмице са Данском, да ће пехар да иде у Лондон. Жао ми је због њих, али пехар лети у Рим да би Италијани широм света могли да уживају у овом такмичењу“, рекао је Бонући.

Италијански председник Серђо Матарела честитао је Манћинију и играчима јер су „добро представљали Италију и донели част у спорт“.

Извор: срна

MD MONTEL