ДАНАС ЈЕ КУРБАН БАЈРАМ

JP Putevi Brcko

Муслимански верници данас прослављају први дан Курбан-бајрама, који траје четири дана.

Централну свечаност Исламске заједнице у БиХ поводом Курбан-бајрама јутрос је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву предводио поглавар Исламске заједнице Хусеин Кавазовић, који је поручио да не треба пристати на поделе, већ на слободу, једнакост и заједништво.

„Они међу нама којима смо дали мандат да у наше име говоре, нека знају да ова земља не припада ни нама, ни њима, ово је земља наше деце и наших унука, од којих смо је посудили“, рекао је Кавазовић.

Он је исказао забринутост за кршење закона, злоупотребу институција БиХ и на хајку против вредних мушкараца и жена.

Кавазовић је пожелио верницима да ово јутрошње присећање буде инспиративно и подстицајно и да срца уступе искреној и потпуној љубави, додавши да се након клањања приступа курбанима.

„То је велики чин жртве. Приношење курбана је симболички чин пријатељства с Богом. Курбан је сведочанство близине човека и Бога, којим га дозивамо, величамо и молимо да ојача наше пријатељство и наш савез с Богом“, рекао је Кавазовић.

Он је поручио верницима да радост Бајрама поделе са родбином, пријатељима и комшијама, хршћанима и јеврејима, те да обрадују сиромаха и обиђу болесног.

MD MONTEL