Шта закон каже о обавезној вакцинацији?

JP Putevi Brcko

Једино решење је масовна вакцинација, понављају стручњаци. Вакцина има довољно. Зато се све чешће помиње могућност да вакцина буде обавезна за поједине професије и ограничења за невакцинисане каква се примењују у појединим земљама – пишу овдашњи медији.

Дилему нема здравствена струка. Већ неколико дана све гласније предлаже да Србија уведе мере које европске државе већ примењују. У Аустрији на пример у кафиће, теретане, базене, или код фризера могу само они који испуне један од три услова.

Све извесније је да ће нешто овако бити уведено и код нас. Почетком лета епидемиолошке мере су попустили из једноставног разлога, да и они невакцинисани „последњи пут у свом животу“ проведу одмор негде ван свог места у којем „живе слободно“ пре него што уведу и четврти талас. Наравно, упоредо са попуштањем епидемиолошких мера кренули су и са плашењем новим „ДЕЛТА ТАЛАСОМ“ за који већ знају и датум доласка на ове просторе. Једино се нису усагласили око тачног сата проглашења, ал` дефинитивно, како најављују медији под управом владајуће структуре, то би требало да буде половином августа месеца!

Самим чином попуштања епидемиолошких мера створена је прилика да се одрже све битне манифестације (како оне забавне, тако и оне страначке)! Наравно, све је било под изговором да на ова места могу доћи само вакцинисани или тестирани.

Према Закону о заштити здравља становништва од заразних болести, увођење таквих мера је, кажу упућени, могуће. Према истом пропису, у случају појаве епидемије заразне болести, министар здравља може и да нареди обавезну или препоручену ванредну имунизацију.

Дакле, закон постоји да натера све оне који мисле својом главом да им мишљење буде ускраћено. Нико не спомиње да су досадашњу вакцинацију, на првом месту, избегли здравствени радници. Ако они не верују у вакцину логично је да исту избегавају и обични људи. Нарочито ако је било говора да ће једном вакцином излечити пандемију. Наравно, испоставило се да из пандемије нећемо изаћи чак ни након треће, четврте… врло вероватно ни након педесет и пете вакцине… ако је дочекате!

Да би се ово десило, ако треба, промениће и Закон само да оствари оно што су замислили, без обзира што се отвара питање да ли би такве одредбе могле да буду дискриминаторне?!

Обавезну вакцинацију против ковида до сада је увело десетак земаља, углавном за одређене групе становништва. Не би нас изненадило да ми будемо први у свету који ће донети закон за обавезну вакцинацију комплетног становништва. Кренуло нас је да будемо први у свему. Зашто не би били и у овоме? У здравље нам памет!

MD MONTEL