Република Српска одбацује одлуку Валентина Инцка

JP Putevi Brcko

Одлука којом је Валентин Инцко, одлазећи високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Казненом закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, показује да је он типични србомрзац и одмах кажем да Република Српска то одбацује, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да све говори о томе да Валентин Инцко „нема правa на ову одлуку, која је правно неутемељена“.

„Срби ово никада неће да прихвате. Ово је последњи ексер у ковчегу БиХ и БиХ не може да после овога да функционише“, рекао је Додик, поновивши да нема дијалога у БиХ.

„Геноцид се није десио“, нагласио је Додик.

Додао је да Република Српска треба да дâ институционални одговор и да ће бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске следеће седмице.

„Позивам све политичке партије у Српској да делујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа“, истакао је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, коме мандат истиче 1. августа, донео је одлуку да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Kривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Извор: ртс

MD MONTEL