ДОНАЦИЈА ЗЛАТА ВРЕДНА!

JP Putevi Brcko

Кад неко нема среће у животу и све што је добро га заобиђе, каже се да је „ТРИНАЕСТО ПРАСЕ“. Да појаснимо, по српски речено, крмача има 12 сиса а често се деси да опраси 13 прасића па то јадно тринаесто, ма колико да се бори, увек буде неухрањено – „геџаво“, те готово никад не дочека славу осталих дванаест прасића да „обрадује“ некога на трпези као Божићна печеница. Тако је и са Кондоминијумом државе БиХ, у народу познатијем као Дистрикт!

Када су страни окупатори успоставили Дистрикт обећавали су тада избезумљеном народу да ће то бити „Мека и Медина“ за све становнике тадашњег мирног градића на десној обали реке Саве. Требало је то да буде најпросперитетнија локална заједница у држави БиХ, а можда чак и на планети Земљи. У најмању руку, говорили су тада окупатори, биће то место за које ће се отимати сви становници планете, да у тој раскоши се настане и да живе неки свој сан. Чак је и један од оних несрећника „супернамјевизор“ рекао „ОВДЕ ЋУ ДА ДОЧЕКАМ ПЕНЗИЈУ“. Добро, и дочекао је, само што ту пензију одавно троши негде на неком лепшем месту. Није луд да своје кости остави овде. Знао је он да ће Дистрикт бити тринаесто прасе у држави БиХ.

И није неко чудо што су окупатори знали шта ће бити од Кондоминијума. Чудо је што поједини мештани и дан данас верују да ће Кондоминијум заиста бити „нешто посебно“. Можда 2865. године, ал` чисто сумњам.

Мада мора се признати да, у неку руку, Кондоминијум и јесте нешто посебно. Упркос томе што држава нема још једну „сису“ за своје прасенце, тако геџаво и неухрањено је и даље живо. Милион пута до сада се то показало као истина, ал` да не набрајамо, било је тога за ове две деценије роман да се напише.

Довољно је погледати задњих годину дана, за ово време пандемије. Није се држава баш претргла да помогне Кондоминијуму.

Ево само данашњи пример. Објављена је вест да је нека светска организација (небитно која је, све су исте) послала донацију држави БиХ у виду брзих тестова на вирус Корона. Готово 3000 тестова је донирано. Наравно, то је исто као да пљунеш у море ал` поклону се у зубе не гледа. И од те „огромне“ количине држава БиХ је одлучила да Кондоминијуму припадне 0,5% – тачније целих 16 тестова!!! Баш онако материнска донација – исто к`о тринаестом прасету.

Е па драги Кондомичани, да нам ова донација буде срећна и берићетна. У то име, живели!

MD MONTEL