Случајеви утапања све чешћи: Савјети стручњака како остати безбједан у води

JP Putevi Brcko

Уколико пливача ухвати грч у води никако не треба да подлегне страху: мора да буде прибран, да удахне и окрене се на леђа, да сачека да прође тренутак ако је у питању грч и позове помоћ – да ли стручну или неког ко ће прићи и помоћи на одговарајући начин, каже инструкторка у Удружењу спасилаца на води Кристина Миладиновић.

“Када говоримо о особама које нису стручно обучене за пружање помоћи није дозвољен директан контакт са утопљеником. У таквим ситуацијама најчешће имамо случај да се утопе двије особе. Треба додати предмет на који ће се особа попети и удахнути ваздух, или позвати помоћ, због безбедности друге особе”, додала је Миладиновићева.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, она је рекла да купање на дивљим купалиштима није безбједно за посјетиоце зато што не постоји урађена инфраструктура, пишу Новости.

Додала је да на тим мјестима не постоје организоване службе као Хитна помоћ, спасилачка или редарска служба, које представљају минимум да би такво мјесто било безбједно за боравак.

Апелује на људе да не глуме хероје, да не скачу и не пружају помоћ јер не знају како.Има и обавјештење на базенима – истуширајте се, а то није само због хигијене. Објашњава да су високе температуре напољу и када ускочите у воду гђе је 10 степени мање, то представља велики шок за организам, тако да треба постепено улазити у воду и расхлађивати се.

Дивље плаже треба да избјегавамо, а на базену да се придржавамо мјера, ако се нешто деси звати спасиоце.

Вијест да се мушкарац удавио у Сартију у плићаку, узнемирио је многе. Таласи су опасни. Много је теже пливати под таласима него у мирној води.

“Људи често и прецијене своје способности и мисле да могу да отпливају више и онда схвате да не могу, усљед чега настаје страх и паника, и онда имамо проблем”, каже спасилац.

Према њеним ријечима, безбедно је онолико колико бринемо о себи. Важно је да познајемо мјесто на коме се купамо, није важно да ли је у питању ријека или море.

Такође је рекла да је важно да слушамо савјете спасилачке службе.

Важно је да се купамо на мјестима која су одређена за то – истакла је Миладиновићева.Најтеже вијести су када чујемо да се утопило неко дијете. Говорећи о шлауфима и мишићима код ђеце, Миладиновићева каже да када ставите ђетету мишић на руку, оно стиче лажну сигурност и теже га је ослободити да плива без тога.

Извор: бл портал

MD MONTEL