ОТКРИВЕН ПРВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ СЕЗОНСКИМ ГРИПОМ

JP Putevi Brcko

Појаву пандемије Ковид 19 памтимо по томе што је у исто време човечанство престало да умире од других болести.

За ових првих годину и по дана пандемије нико није умирао од шећерне болести, од срчаних напада узрокованих поремећајима крвног притиска, као ни од разноразних канцера који су деценијама харали планетом.

Добро, било је спорадичних примера смрти од глади или тровања зараженом водом у државама попут Гвинеје Бисао, Комороса или Буркине Фасо. Они још увек нису чули ни да је измишљен пеницилин. О пандемији светских размера која носи име „КОВ САРС 19“ можда чују тек ако којим случајем падне авион у њихов атар те преживи неки несрећни путник који би могао и да их зарази.

Упркос чињеници да су све друге болести далеко погубније по човечанство, пандемија Ковид 19 је проглашена за „нешто најгоре“ од чега се човечанство неће никада опоравити. Ево, већ говоре да сви који су се вакцинисали против ове болести (мада су признали да нису изоловали вирус ал` су ипак направили „вакцину“), сви они ће морати до краја живота да се вакцинишу минимум по два пута годишње, јер вирус „мутира“ брже него што су предвидели.

КОНДОМИНИЈУМ СПАШАВА ЧОВЕЧАНСТВО

Кондоминијум је, нарочито на Балкану, у развоју на свим пољима предњачио – први у свему – у духу познатог слогана са почетка успостављања Дистрикта „Оглед за углед“. Тако и овога пута очи човечанства су биле упрте у ову локалну заједницу. Звезда водиља у томе је био здравствени систем Кондомината.

Да подсетимо, у петогодишњем истраживању Кондоминијум је доказао да пацијентима није потребан ЦТ, нити магнетна резонанца. Доказали су да медицинско особље може да буде и возач Ц категорије или трговац у малопродаји. Доказали су да се може врхунски радити без неонатолога, инфектолога, микробиолога. Даказали су да једна приучена медицинска сестра у сеоској амбуланти може да буде важнија од директора Болнице. А да не причамо да се и поред законске забране у просторијама Болнице може радити и приватно. Тако су и овај пут доказали да се уз минимална залагања здравствених радника могу вратити и старе добре, проверене болести. За почетак вратили су нам сезонски грип.

Наиме, једна Кондомичанка, након ревакцинације добила је тешке симптоме актуелне болести Ковид 19. Сама тврди да је имала повишену температуру, бол у грудима, кашаљ, болове у костима и мишићима – све оно што је до тада био довољан симптом да таквог пацијента треба сместити на Ковид одељење.

Једини проблем био је тај што се то десило у време годишњих одмора, као и то да је Ковид одељење расформирано, те више није постојала могућност за смештањем болесника са оваквим симптомима. Стога је породични лекар саветовао овој Кондомичанки да се не брине и да се врати у своје породично гнездо: „Није то ништа. Имате обични грип. Супице, чајићи, цеђени лимун… ево и боловање ћу вам отворити. За пар дана све ће бити у реду“.

Несрећна Кондомичанка се након седам дана боловања вратила својим радним обавезама упркос и даљој малаксалости јер је њен породични лекар тврдио да није више грипозна.

И тако, захваљујући напредном здравственом систему Кондоминијум је постао прва локална заједница у којој се у време пандемије вратила нека од старих и проверених болести.

Наравно, породични лекар и да је хтео није могао да прихвати да је особа вакцинисана и ревакцинисана поново заражена и да болује од Ковида 19. Тиме би послали сигнал онима који размишљају дал треба или не треба да се вакцинишу, да пређу на страну оних који се противе вакцинацији.

У сваком случају, овај пример повратка сезонске грипе говори нам да је све ближи дан када ће и ова пандемија „епохалних“ размера престати да буде актуелна и када ће опет у Кондоминијуму, али и држави БиХ, тема број један бити добри стари национализам и нетрпељивост – па да живимо као сав нормалан свет!

Сезонски грипу, добро нам дошао!

MD MONTEL