Немачка баца све више вакцина

JP Putevi Brcko

Будући да потражња пада, а рок трајања је ограничен, све више немачких покрајина вакцине баца у смеће. Сада је план да се вишак поклони сиромашњијим земљама – али само вакцине на бази вектора.

Од почетка пандемије, Баварска је бацила укупно 53.000 доза вакцине, од којих је више од половине „пријављено као одбачено“ само у јулу. „Пораст количине бачених вакцина током лета је директна последица пада спремности становништва на вакцинисање“, саопштило је баварско Министарство здравства на упит немачког јавног сервиса.

И у Баден-Виртембергу је рок трајања 4000 доза АстраЗенека истекао крајем јула, због чега су оне „прописно уништене“, како пише тамошње Министарство здравства. Сличне су акције с спровођене и у другим немачким савезним покрајинам.

Ове сада бачене вакцине су већ биле испоручене центрима за вакцинисање. Нејасно је колико је доза вакцина било одстрањено као неупотребљиво у приватним медицинским ординацијама, јер лекари то не морају никоме пријављивати.

Вишак вакцина којима није прошао рок употребе, покрајине враћају савезној влади. Будући да је тренутно потражња вакцина знатно мања од понуде, савезно Министарство здравства је најавило да ће „током аугуста“ престати да покрајина испоручује количине на које имају право по кључу – број становника. Убудуће ће се покрајинама испоручити само она количина коју наруче.

Извор: дојчевеле

MD MONTEL