Румунија иде Орбановим стопама?

JP Putevi Brcko

У Румунији се појавила иницијатива која се залаже за закон којим се забрањује „хомосексуална пропаганда“. За то се залажу десничарске странке, али иницијативу су дале странке Мађара у тој земљи. То је изазов за владу.

Многи Румуни и не знају шта значи скраћеница ЛГБТQ, јер питање полног идентитета у тој земљи протеклих година готово уопште није била тема о којој се говорило у јавности. Додуше, у јесен 2018. јесте одржан референдум против истополних брачних заједница који је подстакла Румунска православна црква, али упркос великом залагању за мобилисање верника, референдум је неславно пропао: одазвало се само 21 одсто грађана.

Сада се питање полног идентитета поново претвара у изазов за иначе проевропску владу Румуније. Овога пута ту тему подстакле су две десничарске странке Мађара у Румунији: Мађарска народна странка Трансилваније (ППМТ) и Мађарска грађанска странка (МПП). Оне се залажу за закон сличан оном у Мађарској против наводне „ЛГБТQ идеологије“ и „хомо-пропаганде“ и за заштиту „чисте породице“.

Румуни ипак нису сасвим неосетљиви на питање полне оријентације. У складу са смерницама ЕУ, румунски министар унутрашњих послова недавно је представио нову личну карту те земље где је ознака пола замењена ознаком „Ген“ (Џендер) – која дозвољава и алтернативне идентитете. Али након великих протеста и Цркве и националиста, а томе су се придружили и неки политичари владајуће коалиције, тај предлог промене личне карте – је повучен.

Више на: васељенска.нет

MD MONTEL