Уместо „локдауна” у Немачкој правило „3Г”

Фото: Бета

JP Putevi Brcko

Савезна држава и немачке покрајине су донеле заједничку одлуку да од данас грађани неће моћи у кафану или биоскоп ако немају доказ о вакцинацији, негативном тесту или о прележаном ковиду.

Према договору савезне државе и покрајина, ова правила важе за клинике, домове за старе особе, теретане, базене, фризерске салоне, хотеле, ресторане и разне приредбе, пише Дојче веле.

Ово правило се зове „3Г” пошто на немачком све три речи – вакцинисан, тестиран и оздравио – почињу словом „г” (geimpft, getestet, genesen).

Прошле суботе је инциденција за седам дана – број оболелих на 100.000 становника – први пут од маја премашила 50. Највећи скок броја новозаражених има Северна Рајна-Вестфалија – 99,2 нових случајева ковида на 100.000 становника у последњих седам дана, док је на другом месту Берлин. У главном граду Немачке та бројка износу 67,3. Немачки просек је у понедељак ујутру скочио на 56,4.

Расте и број пацијената оболелих од ковида који морају да се збрину у болницама. Нарочито су погођене особе између 35 и 59 година. Скоро све нове инфекције је проузроковао заразнији делта сој, јавља Танјуг.

Према подацима Института „Роберт Кох”, људи који имају потпуну вакцинациону заштиту ређе се заразе, а они који се ипак разболе веома ретко имају тежи облик болести. Од фебруара се упркос вакцинацији заразило више од 13.000 људи, али само 2,4 одсто пацијената између 18 и 59 година, који се лече на одељењима интензивне неге вакцинисани су у потпуности.

Темпо вакцинисања се прошле недеље у Немачкој знатно успорио – 58,8 одсто људи су вакцинисани у пуном обиму, а 63,9 одсто са најмање једном дозом.

Покрајински премијер Баварске Маркус Зедер (Хришћанско-социјална унија, ЦСУ) не жели више да се оријентише само на основу инциденције:

„На основу високе вакцинационе квоте, методологија које се примењивала у права три таласа, дакле инциденција, није више одговарајућа”, рекао је Зедер. Он се залаже за то да се много више узме у обзир ситуација у болницама и да се направи „нека врста болничког семафора” који ће означавати црвену линију.

Немачки министар здравства Јенс Шпан (Хришћанско-демократска унија, ЦДУ) искључио је могућност да се људима који су потпуно оздравили или вакцинисаним особама убудуће ограничавају контакти и изласци. Он је додао да је циљ да се кроз јесен и зиму прође без додатних мера, уз помоћ придржавања познатих правила о боравку у јавном простору – дистанци, хигијени и маскама – као и уз помоћ правила „3Г” у затвореним просторијама, и напослетку уз гесло „вакцинисање, вакцинисање, вакцинисање”.

Министар привреде Петер Алтмајер (ЦДУ) изјавио је да, према свему што се сада зна, може да се избегне ново затварање за вакцинисане и оне који су оздравили.

Сличну изјаву је дала и немачка министарка Кристине Ламбрехт (Социјалдемократска партија Немачке, СПД), која је за недељно издање листа Велт рекла да искључује нови локдаун или посебне законе о ванредном стању.

Правило „3Г” изазвало је незадовољство угоститеља и хотелијера, који сматрају да ће оно довести до смањења прихода.

Извор: Политика

MD MONTEL