Живот у Брчком све скупљи

JP Putevi Brcko

Права потрошача у Брчко дистрикту нема ко да заштити. Они који би требали стати у заштиту грађана, мирно посматају све чешћи раст цијена основних животних намирница. Плате су годинама на истом нивоу, а грађани се боре како преживјети. Економисти кажу – рецесија је стигла.

Свакодневна поскупљења су стална брига грађана Брчког. Скупља је храна, пиће, гориво, веће су и цијене режија. Грађани су огорчени чему свједочи и наш саговорник Игор који каже:

„Са платама које тренутно имамо и цијенама које вртоглаво скачу немогуће је преживјети. Живот просјечног грађанина постао је јад и биједа. Плате у реалном сектору су до 700 марка, а ви сами израчунајте да ли је то довољно да се преживи“.

„Дивљање цијена“ најбоље се може приказати повлачењем паралеле између цијена током прошле и ове године. Значајно су поскупили брашно, уље, путер… За очекивати је да након сушног љета и пропале пољопривредне сезоне порасту цијене поврћа и повртларских култура. То је већ сада евидентно на основу тренутних цијена поврћа.

„Тренутно за килограм парадајза издвајамо у просјеку двије марке по килограму, а исто толико и за килограм краставаца. Нормално би било да килограм краставаца у августу кошта 0,50 КМ а парадајза 0,80 КМ. То вам је најједноставнији примјер колики је ударац на џеп обичног грађанина“, каже наш саговорник Игор.

И цијене меса одавно су порасле, па тако пилетина која је некада била доступна свачијем џепу сада постаје луксуз. Ако настави расти цијена пилећег филеа ускоро ће се изједначити са цијеном телетине. Прошле године у ово вријеме цијена пилећег филеа била је око 6,50 КМ а сада је близу 10,00 КМ.

На цијене се грађани одавно жале али нема ко да их слуша. Власт очито има важнијих проблема, а удружења за заштиту потрошача могу само да издају саопштења која оду у вјетар. О улози Синдиката сувишно је писати.

MD MONTEL