Цене горива у Федерацији БиХ расту, а у РС-у неће ни наредних 15 дана

JP Putevi Brcko

Цена сирове нафте на светском тржишту у протеклој седмици је расла за више од десет одсто, а овај раст ће се различито одразити на цене у ентитетима у БиХ.

У Републици Српској се цене, како је рекао Драган Тришић, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, неће мењати.

„Тренутно се цене у Републици Српској крећу од 2,11 до 2,18 КМ за БМБ95 и 2,04 до 2,15 КМ за ЕД5, ТНГ 0,11 до 1,17 КМ зависно од дистрибутера и регије. Мислим да цене неће расти у наредних 15 дана, али то свакако зависи и од улазних цена те по динамици берзанских кретања. Наравно да дешавања на светском нивоу могу да буду фактор нестабилности цена, али сматрам да нафтни сектор има довољно залиха“, каже Тришић.

Мађутим, стање у ФБиХ је другачије, те су нам из Федералног министарства трговине рекли како су до јуче добили 19 обавештења о промени цена и маржи.

„Тренутне цене премиум безоловног бензина 95, БАС ЕН 228 – БМБ 95, у Федерацији се крећу од 2,06 до 2,36 КМ, а дизел БАС ЕН 590 од 2,01 до 2,26 КМ по литру. Истичемо да је Влада Федерације БиХ на предлог Федералног министарства трговине донела Одлуку о прописивању мера непосредне контроле цена утврђивањем максималне висине маржи за нафтне деривате. Наведеном Одлуком привредним друштвима која обављају трговину на велико нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,06 КМ/литру деривата, а привредним друштвима која обављају делатност трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,25 КМ/литру деривата. Предметна Одлука је на снази и примењује се од 3. 4. 2021. године“, кажу из овог министарства.

Додају да се информације о ценама нафтних деривата у ФБиХ могу сазнати и преко њихове апликације ФМТ ФБиХ оил инфо, где су цене деривата поредане од најнижих до највиших.

Ускоро би ова апликација могла бити доступна и у Републици Српској

MD MONTEL