Црна Гора уочи устоличења: Вјерска церемонија у сјени политичких обрачуна

JP Putevi Brcko

У недјељу ће у Цетињском манастиру бити устоличен нови митрополит црногорско приморски Јоаникије.

Велики догађај за митрополију, Српску православну цркву и њене вјернике. С друге стране црногорски националисти који су окупљени око непризнате Црногорске православне цркве, а које подржава и предсједник Црне Горе Мило Ђуклановић противе се да овај чин буде обављен на Цетињу. Најавили су и окупљање.

Становници Цетиња углавном су против да нови митрополит цррногорско приморски буде устоличен у овом граду. Цетињски манастир сматрају црногорским, никако српским.

Покушали смо од градоначелника Цетиња сазнати и његов став , као и податак о томе какве су његове безбједносне процјене, као првог човјека овог града који би требало да је упознат са свим што се дешава. Међутим одговор нисмо добили. Ипак, наш извор близак безбједносним структурама тврди да је, када је безбједност у питању, стање стабилно. Томе доприноси и митрополија црногорско приморска која је одустала је од најављеног свенародног сабора испред цетињског манастира. Све у циљу очувања мира.

– Биле су велике и те оперативне информације из полиције да се тог дана спремају разноразни сукоби и митрополит Јоаникије као народни пастир свестан своје одговорности донио је ту одлуку коју ће народ некако и прихватити да кажем тешка срца али ћемо ми и тиме показати да је српски народ народ који је слободарски који жели да живи у миру и слози са својом браћом често пута и на своју штету али ћемо и то отрпјети – наглашава свештеник Предраг Шћепановић.

Народ који жели да присуством да свој допринос устоличењу новог митрополита црногорско приморског Јоаникија може то да учини четвртог септембра испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици гдје су у току припреме за дочек патријарха српског Порфирија, који први пут долази у Црну Гору и то управо поводом устоличења новог митрополита.

– Биће овдје десетине и десетине хиљада народа и онај који са стране посматра моћи ће да види уз коју је цркву једну једину православну цркву народ у Црној Гори – додао је Шћепановић.

Митрополит Јоаникије долази на трон Светог Петра Цетињског након смрти митрополита Амфилохија који је 30 октобра прошле године преминуо од посљедица заразе вирусом корона.

Уочи недјеље и устоличења митрополита Јоаникија ситуација у Цењињу дакле међу овдашњим становништвом прилично напета. И поред тога и бројних спекулација у поединим медијима да до устоличења неће доћи на Цетињу нови митрополит црногорско приморски Јоаникије сјешће на трон митрополије у недјељу 5. септембра баш овдје у Цетињском манастиру.

Извор: ртрс

MD MONTEL