1. СЕПТЕМБАР – ВРХУНАЦ АПАУРИНСКЕ ТЕРАПИЈЕ!

JP Putevi Brcko

Велики број данашњих мама дан почиње са јутарњим испијањем апаурина због крајње драматичне ситуације коју сваке године доноси 1. септембар.

Све почиње устајањем у 05:00 часова и „апауринском терапијом“. И док таблета не почне да делује обави се и плакање у тоалету препуно емоција које доноси овај дан.

Да се разумемо, није ово било који дан, већ дан када мамино мезимче почиње нови живот препун силних потешкоћа, Гордијевих чворова и стравичних ситуација. Грешите ако мислите да мамина деца одлазе у Авганистан у мировну мисију. Они полази у први разред Основне школе, а то је, мора се признати, много горе од Авганистана јер из тог периода многа деца носе трауме за цео живот.

Замислите само колико је мами требало да се током лета припреми за једну овако стресну ситуацију као што је полазак у први разред њеног детета – љуби га мајка!

Кутије и кутије апаурина је мама попила још у време уписа свог мезимчета у „ВИП одељење“ код „ВИП учитељице“ која ће бити разредна само деци „елитних чланова локалне заједнице“. Па не могу мамина деца „са сваким“ у разред! И није то дискриминација, то је стрес за минимум кутију апаурина!

Није довољно само петнаест дана сунчања на мору да би мама добила препланулу боју за овај несвакидашњи стрес. Ту је и додатна соларна терапија. Па маникир, фризер, масажа… Све стрес за стресом уз кутије апаурина! Ипак, ВИП школско одељење није за „апа-драпа“ родитеље. Треба данас у школском дворишту престојати бар прва три часа на штиклама са све „make up“… Срећа, апаурини су на дохват руке – у Мона торби!  Стога и не чуди што деца носе трауме од 1. септембра и поласка у први разред!

Кад се само сетим, мене су моји тог 1. септембра крајем друге половине прошлога века само пробудили ујутру и рекли ми: ЗНАШ ПУТ ДО ШКОЛЕ, АЈД` САД СА СРЕЋОМ!

Да, умало да заборавим. Данас сви родитељи којима деца полазе у први разред обавезно морају да објаве неколико фотографија на друштвеним мрежама – једна на кућном прагу и две, три испред Школе. У супротном, онима који то не ураде, Социјална служба би могла да одузме дете због недовољно показане пажње!

У то име, ШКОЛАРЦИ ДРАГИ, СРЕЋАН ВАМ ДАН ПОЛАСКА У ШКОЛУ!

MD MONTEL