Ратари очекују неизвесну јесен: Сетва ће бити знатно скупља

JP Putevi Brcko

Иако је остало нешто мање од месец дана до јесење сетве у БиХ, ратари истичу да ће ове године јесење бразде сигурно бити доста мање него ранијих година, јер, како кажу, цене репроматеријала иду у небо, тако да ће ове године јесења сетва бити скупља и до 40 одсто.

Да је ситуација веома тешка, јер пољопривредници немају новца и већ сада је евидентно да ће оранице знатно бити мање обрађене, каже и Саво Бакајлић, председник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

“Имамо најаве да ће цена минералног ђубрива да износи и до 130 КМ за 100 килограма, да ће цена семенске пшенице достићи и 120 КМ за 100 килограма”, казао је Бакајлић и додао да је ове године ситуација у којој се пољопривредници налазе катастрофална.

“Док цене репроматеријала скачу из дана у дан, цене наших производа остају исте”, казао је Бакајлић.

Нико не зна ваљан разлог због чега је дошло до већих цена репроматеријала ове године и до 40 одсто, ни када ће се тај тренд раста цена зауставити.

“Цена ђубрива у пролећној сетви износила је од 700 до 750 КМ по тони, док је прошле године била око 600 КМ, а сад ће да буде и 130 КМ за 100 килограма, тако да ми никакве рачунице немамо да сејемо”, истиче Бакајлић.

Бошко Радић, пољопривредник из Бијељине, истиче да, иако у јесењој сетви неће умањити оранице које ће засејати, сигурно је да ће агротехника изостати.

“Ратари немају новца да купују минерално ђубриво које сада кошта и до 130 КМ за 100 килограма”, казао је Радић и истакао да се одмах може очекивати слаб род озимих култура.

“На прагу смо јесење сетве, а репроматеријал је поскупео до 40 одсто. Када се погледа семенски материјал, ђубриво, а нафта стално поскупљују. Прети нам неизвесна јесен, а са друге стране, пуне су штале стоке коју нико не купује”, казао је Радић.

Иста ситуација је и у Федерацији БиХ.

“Уназад пет година, ово је сигурно најскупља година. Многи пољопривредници немају средстава за јесењу сетву будући да је скоро све дупло поскупело”, казао је Неџад Бићо, председник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Пољопривредни произвођачи оправдано страхују за јесењу сетву.

“У овом моменту не можемо наћи рентабилну ратарску културу која би задовољила минимална улагања која би пољопривреднику остварила неку добит, да не испадне да стално ради џаба”, истиче Бићо.

Према његовим речима, треба имати у виду и временске неприлике које нас погађају сваке године, па, како каже Бићо, не чуди што пољопривредници одустају од даље производње.

“Сигурно је да је један од главних разлога због којег се пољопривредници одлучују за мање засејане површине што сваке године имамо јако ниске откупне цене свих житарица”, закључио је Бићо.

Саво Бакајлић, председник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, каже да за 10 дана почиње берба кукуруза и да ће приноси бити мањи и до 70 одсто.

“Приноси ће бити шаролики. Имам парцела које кап кише нису добиле више од 100 дана и сигурно је да ће ту приноси подбацити, док парцеле које су уз сливове река Саве и Дрине имаће бољи принос, али ни то није много боље, будући да нам је суша ове године све уништила”, казао је Бакајлић.

Извор: бл-портал

MD MONTEL