СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА 88. ВУКОВ САБОР

JP Putevi Brcko

“Метохијска појања” назив је музичког дела аутора Светислава Божића којим ће у понедељак у Вуковом дому културе са почетком у 20 часова бити отворен 88. Вуков сабор у Тршићу.

„Извођачи су филхармонија младих “Борислав Пашћан” под диригентском палицом Ђорђа Павловића, а пијаниста Александар Синчук. За ту прилику на подијум ће бити допремљен и посебан концертни клавир“, рекла је на конференцији за штампу Снежана Нешковић Симић, директор Центра за културу Лозница, представљајући програм овогодишњег Вуковог сабора.

Поред Центра за културу и локалне самоуправе, организацији ове најстарије културне манисфестације у Србији, помогли су Вукова задужбина из Београда уз помоћ Министарства културе и информисања и Програмског савета чији су чланови представници наших најзначајнијих културних институција и Међународни славистички центар.

Ове године ученици из целог света са својим професорима који воде катедре славистике на разним универзитетима биће гости последња три дана Сабора и присуствовати завршној свечаности.

„Овогодишњи Вуков сабор посвећен је јубилеју шездесет година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу и повезивању духа два великана Вука и Андрића, што ће се осетити током целог програма. Сваки предсаборски дан посвећен  је некој институцији или установи“ – рекла је Снежана Нешковић Симић.

У уторак ће бити представљен летопис и најновија издања Матице српске, а у Вуковом дому културе КУД “Караџић” ће традиционално извести колажни програм. У Галерији “Мина Караџић”, у среду ће бити приказан филм са отварања првог Вуковог сабора 1933. године, гости ће бити представници архива “Југословенске кинотеке” док ће у четвртак у сталној поставци слика, бити представљени уметници из целог света захваљујући сарадњи са интернационалним уметничким атељеом “Радован Мићо Трнавац“ из Ваљева.

У Гимназији “Вук Караџић” у петак ће бити представљен илустровани календар “Даница” који издаје Вукова задужбина, а у Библиотеци Вуковог завичаја биће представљен часопис “Књижевне новине” које издаје Удружење књижевника Србије, а том приликом, говориће се и о лику и делу нашег недавно преминулог књижевника Јанка Вујиновића, који је био беседник на прошлогодишњем Вуковом сабору.

У суботу, у Тршићу, у Музеју језика и писма, биће отворена изложба која говори о нематеријалној културној баштини Србије. Ту ће се наћи све оно што је на Унесковој листи као и предлози Националне листе, у питању је изложба Музеја из Београда.

У поподневним сатима биће представљен Зборник који се односи на јубилеј 50 година Међународног славистичког центра, чији је издавач Центар за културу, а приређивачи су проф. др Бошко Сувајџић, проф. др Александар Милановић. У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице, биће одржано традиционално гусларско вече, а уколико буде кише, одржаће се у Вуковом дому културе – напоменула је  Нешковић Симићева.

Завршна свечаност Вуковог сабора, како је рекла, започеће окупљањем учесника у Научно-образовном културном центру”Вук Караџић” у Тршићу где ће бити отворена изложба “Вук и Немци”, коју је  Министарство културе и информисања званично уврстило у један од својих програма представљања наше земље у иностранству. Изложбу ће отворити проф.др Бошко Сувајџић.

После тога креће завршна свечаност на Саборишту у 12 часова, беседом проф.др Александра Милановића. У наставку програма биће изведена позоришна представа “Иво Андрић частан победник” која говори о чину добијања Нобелове награде, по тексту Мухарема Баздуља, а у режији Марка Станића, у којој играју наши познати драмски уметници.

Како је рекла Нешковић Симићева, одвијање програма зависиће од епидемијске ситуације и одлука Кризног штаба. Она је грађане позвала да прате богато припремљен програм 88. Вуковог сабора и да на тај начин дају свој допринос одавању почасти овом нашем великану.

Извор: лозничке новости

MD MONTEL