СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

JP Putevi Brcko

Служењем помена и полагањем цвијећа на мјесном гробљу Грлица код споменика сестри и брату Радмили и Раденку Галинац, који су били међу првим жртвама НАТО агресије, у Источном Сарајеву је почело обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

Обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској присуствују замјеник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић и делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Наташа Кулашинац и Саво Вулић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, те представници Амбасаде Србије у БиХ.

Дану сјећања присуствују представници општина Источна Илиџа, Трново, Фоча, Хан Пијесак, Рогатица и Пале.

Парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску биће служен у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима.

Током НАТО бомбардовања, од 30. августа до 14. септембра 1995. године убијено је најмање седам цивила, 46 бораца и пет људи на радној обавези, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и даље грађани умиру.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, рањен је најмање 21 цивил и 98 бораца Војске Републике Српске /ВРС/.

Сестра и брат Радмила и Раденко Галинац били су једне од првих жртава НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца код Сарајева убио пилот НАТО авијације.

Територији Републике Српске током НАТО агресије бачено је више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас умиру грађани Српске.

У операцију „Намјерна сила“ било је укључено више од 5.000 војника НАТО-а из 15 држава, 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона. Бачено је 1.026 бомби, од чега је 708 вођених, док је укупна тежина баченог експлозива око 10.000 тона.

Осим дејстава НАТО авијације, истовремено су дејствовале и Снаге за брза дејства са положаја на Игману, и то по циљевима у околини Сарајева.

Према подацима Центра, прво дејство НАТО авијације на ВРС је забиљежено 28. фебруара 1994. године. Ловци НАТО авијације су напали четири авиона ВРС, а тада су погинула три пилота ВРС.

Приликом бомбардовања положаја ВРС у околини Горажда, 11. априла 1994. године, погинула су три припадника ВРС.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су, између осталих, САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

Обиљежавање Дана сјећања организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Скуп ће бити уприличен уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Извор: срна

MD MONTEL