Захлађење већ од петка, дневна температура само 7 степени

JP Putevi Brcko

После петка улазимо у јесењи тип времена, очекују нас падавине.

Како је метеоролог Марко Чубрило објавио на свом Фејсбук профилу, још данас и сутра уживамо у топлом времену, а од петка следи температурни преокрет. Стижу нам захлађење и падавине. Максимуми ће се наредна два дана кретати од 25 до 29 степени, понегде и око 31 степен, а од петка температура пада и до 14 степени у неким деловима земље. Максимуми би следеће недеље могли да се крећу тек око 7 степени.

Јутра ће и даље бити свежа, посебно у котлинама.

– У четвртак после подне над северним Јадраном и крајњим западом региона треба очекивати јаче наоблачење које ће условити појаву кише или пљускова, док ће анд осталим пределима углавном бити суво,али ће полако доћи до наоблачења. Дневни максимум на западу око +22,а на југу и истоку и даље око +29 степени Целзијуса – каже Чубрило.

– У ноћи ка петку на западу, а у петак током дана над највећим делом региона премештање хладног фронта уз пролазне падавине, појаву грмљавинских пљускова, а понегде може бити и локалних непогода. Ветар у окретању на умерен, западни и северозападни и у зони фронта на кратко јак до олујан. Само би се на крајњем југоистоку и југу региона до краја дана задржало углавном суво и топло – пише Чубрило.

Дневни максимум у петак од око +17 на западу и северозападу до око +27 на истоку и југу.

– Долазак хладног фронта са над југоисточни део региона очекује у ноћи ка суботи и у суботу пре подне. Над осталим делом региона у суботу променљиво облачно и свежије, понегде уз ређу појаву кише. Дневни максимум од +15 до +24 степена Целзијуса – додаје Чубрило.

У недељу јутро свеже, а током дана суво уз температуре у оквирима просека.

Почетком следеће недеље модели симулирају даље јачање утицаја антициклона над западом Русије и Скандинавијом, док ће се преко средишње Европе преместити још једна количина влажног ваздуха која би око 21.09. условила нову циклогенезу над Јадраном.

– Комбинација тог циклона и продора хладног ваздуха са североистока би средином следеће недеље могла донети врло хладно време за ово доба године уз повремену кишу. Дневни максимуми би могли бити само између +7 и +15 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Свакако делује да после петка полако али сигурно улазимо у јесењи тип времена и да се дужим периодом сувих и топлих дана барем на неко време опраштамо.

Ипак, све упућује да ће и у октобру бити периода где ће уз суво време температуре бити изнад просека.
– Сумирано, касно лето до петка, затим следи промена времена – закључује Чубрило.

Извор: телеграф.рс

MD MONTEL