Специјалне јединице Росу на Јарињу и Брњаку, почело одузимање таблица

JP Putevi Brcko

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре почело је одузимање таблица са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају таксу. Специјалне јединице косовске полиције Росу распоређене су од јутрос на два административна прелаза – Јарињу и Брњаку. Срби са севера КиМ блокирали су прелаз Јариње у оба смера, а припадници Росу захтевају од њих да се разиђу.

ЕУ је позвала Београд и Приштину да неслагања око регистарских таблица и слободе кретања реше у оквиру дијалога и уздрже се од једностраних потеза и подизања тензија, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано у Бриселу, који је најавио да ће изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак о томе данас у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем

„Позивамо обе стране де се уздрже од било каквих једностраних потеза и без одлагања смање тензије на терену. Београд и Приштина треба да разреше сва отворена питања унутар дијалога, укључујући и питање регистарских таблица и слободе кретања, поручио је Стано.

Одговарајући на питање новинара зашто позива обе стране на уздржаност кад је јасно да у овом случају Приштина крши споразум о слободи кретања, Стано је рекао да је историја дијалога „пуна ситуација у којој се две стране међусобно оптужују за настанак различитих проблема“.

Извор: ртс

MD MONTEL