Казне забиљежене радаром могле би пасти на суду?

JP Putevi Brcko

Уколико вас недавно постављени стационарни радарски системи у Бањалуци сниме да сте прекорачили брзину и добијете казну за тај саобраћајни прекршај, она би се могла оспорити на суду.

„Правни стручњаци су нам се јавили те упозорили да би се, са стране права, казне за прекорачење брзине које је забиљежио овај радар, прије којег није било саобраћајног знака, могле оспорити у случају да дође до судског спора“, рекао је за „Независне новине“ Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС.

Казао је да им управо из наведених разлога свакодневно стижу притужбе грађана Бањалуке те је додао да струка из области саобраћаја, али и правна струка, налажу да се прије радарске зоне постави саобраћајни знак који упозорава на то.

„Улазак у зону радарске контроле требало би да буде најављен одговарајућим саобраћајним знаком, јер је суштина радарских система да превентивно дјелују на возаче, а не репресивно“, рекао је Јаћимовић.

Подсјећамо, од 1. септембра на неколико локација у Бањалуци са радом је почео стационарни радарски систем који вршити евидентирање прекршаја непрописне брзине и непоштовања забране пролаза на раскрсницама које су регулисане семафорима.

Јаћимовић истиче да свугдје у региону, у земљама ЕУ, па и у ФБиХ, али и Брчко дистрикту, одговарајући саобраћајни знак упозорава да улазите у зону радарске контроле, осим у Бањалуци. Према његовим ријечима, правници су нагласили да би се, ако нема табле упозорења, а возач може да има одређену санкцију, могло поставити питање која је сврха ових радара.

„Наш правилник о саобраћајној сигнализацији није дао у обавезу да се поставе ови знаци, али постоје други прописи који налажу да се, ако се врши контрола брзине, а возачи имају репресивне казне, возачима, посебно онима који први пут долазе у ову микролокацију, морају дати одређене информације којима се обавјештавају да улазе у ту зону“, објаснио је Јаћимовић.

Истакао је да је суштина радарских система да они превентивно дјелују на возаче како би смањили брзину кретања возила.

„У овом случају ми из анализе имамо једно становиште да је једина сврха ових радара кажњавање и пуњење буџета, што ни у једној другој земљи није случај“, нагласио је Јаћимовић.

Саобраћајна струка, такође, има притужбе на то што су ови радари црне боје.

„Знамо да се црна боја по ноћи, али и у лошим временским условима утапа у средину и да није примјетна“, казао је Јаћимовић.

Према мишљењу правника, који је хтио остати анониман, поступак је исти када је ријеч о начину прикупљања доказа у кривичном, али и у прекршајном поступку, те да, како је истакао, камера без упозорења није валидан доказ. Саша Лаботић, адвокат из Бањалуке, рекао је за „Независне новине“ да камере које су постављене без обавјештења о мјесту гдје су постављене немају никакво превентивно дејство за безбједност саобраћаја, већ имају за циљ наплату казни.

Додао је да ће саобраћајни знак који возача упозорава да ће бити снимљен утицати на возача да прилагоди брзину. „Закон о безбједности у саобраћају, који важи за цијелу БиХ, различито се примјењује у ФБиХ, у односу на Српску“, закључио је Лаботић. Радар написао казну ауто-школи Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, каже да струка има притужби када су у питању радари који евидентирају пролазак кроз црвено на двије локације у Бањалуци, код Ауто-мото савеза те на једној локацији у Новој вароши.

„На тим локацијама лијеви скретачи имају проблем, јер они, скрећући лијево, први улазе у раскрсницу, али због густине саобраћаја из супротног смјера они остају у раскрсници, због чега их овај радар неријетко евидентира као да су прошли кроз црвено“, рекао је Јаћимовић.

Додао је да се скоро десио случај ауто-школе, када је током полагања возачког испита на једној од ових раскрсница камера евидентирала да је начињен прекршај.

„Скоро се десило да је у току полагања возачког испита једне ауто-школе, док су у ауту били кандидат, инструктор и члан комисије, ауто ушао прво у раскрсницу и чекао да се рашчисти саобраћај из супротног смјера, ова камера га је евидентирала као да је прошао кроз црвено на семафору“, казао је Јаћимовић, истичући да су управо због оваквих ситуација апеловали на то да семафори нису додатно регулисани на ово евидентирање прекршаја.

Извор: независненовине

MD MONTEL