Тршић и званично у конкуренцији за најлепше село света

JP Putevi Brcko

За Лозничане Тршић је сам по себи предео из бајке, а сада је и озбиљан кандидат за најлепше село света.

Наиме, на конкурс Светске туристичке организације, за избор најлепшег села, комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије кандидовала је Тршић, Гостиље и Мокру Гору.

Позив за избор најлепшег села отворен је у намери да се идентификују најбољи примери иновативног развоја и приступа туризму у руралним областима, а Тршић је свакако прави пример очувања архитектуре и историјског наслеђа старог времена, те промоције села као туристичке дестинације.

Имена добитника признања, која доносе бројне активности и помоћ у будућности, биће објављена у октобру на заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације у Мароку.

Тршић је родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма. Налази се на 7 км од Лознице.

Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном и има посебну културну и туристичку вредност, кроз њега протиче речица Жеравија.

У њему се налазе Музеј језика и писма, Галерија, Гостинска кућа, калиграфска радионица, Музеј Вукових сабора, Кућа писаца, црква брвнара Светог Архангела Михаила, вајати у којима су смештене радионице за старе занате.

Као посебна целина у оквиру комплекса издваја се Вуково имање на ком се налази Вукова спомен кућа.

Тршић и Троноша проглашени су заштићеним подручјем, односно, културним пределом II и III степена заштите.

Тршић је највише посећен за време традиционалних манифестација – Вуков сабор и Ђачки Вуков сабор и у време ђачких екскурзија. Током лета и викендом то је омиљено излетиште Лозничана и других љубитеља природе и Вуковог дела.

Извор: ртв подриње

MD MONTEL