Власт већ пресудила полицајцима који су ухапсили Колувију

JP Putevi Brcko

Оно што је до пре неколико дана била сумња коју ваља испитати, јуче су постали “непобитни докази”.

Управо ту реч председница Владе Ана Брнабић је искористила говорећи о паралелној структури у Министарству унутрашњих послова и њиховој жељи да искористе случај Јовањица зарад рушења власти.

„Страшно је да је постојала паралелна структура у МУП, која је имала такву моћ да човека уцењује слободом како би оптужио Андреја Вучића. Та мрежа људи је имала циљ да сруши Александра Вучића, а на нама је да утврдимо од кога су добили тај задатак“, рекла је Брнабић за Прву телевизију.

И поред тога што председница тврди да је већ установљено да је постојала паралелна структура у МУП-у, ниједан надлежни државни орган то заправо није утврдио. Наиме, не постоје никакве информације да је тужилаштво овим поводом покренуло и предистражни поступак, а камоли да је неко осумњичен.

Брнабић своје непобитне доказе вероватно темељи на интервјуу начелника Службе за специјалне истражне методе Томислава Радовановића који је у петак за исту телевизију рекао да је “убеђен” да је у МУП-у постојала паралелна структура „са прецизно одабраним људима“ чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици. Радовановић је казао да је група, фомирана у време када је ресорни министар био Небојша Стефановић, имала логистичку и сваку другу подршку „једне западне обавештајне службе“ као и да је успоставила обавештајну мрежу код „тајкуна“ и организованих криминалних група.

„Не могу да кажем о којој је служби реч али је преломна тачка вероватно пут министра Стефановића у САД у вези предмета Гвантанамо који је подразумевао интеграцију и ресоцијализацију два лица из те базе. Тада се са одређеним обавештајним структурама САД ступа у директан контакт и вероватно је из тих контаката проистекла даља сарадња“, казао је Радовановић.

Једини државни орган који је претходних дана испитивао наводе да је полиција нудила првоокривљеном у случају Јовањица Предрагу Колувији да “призна” да је радио за брата председника Србије Андреја Вучића, био је, како Данас сазнаје, Сектор унутрашње контроле МУП-а Србије. Како је Радовановић рекао, у оквиру ове истраге саслушана је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, начелник Одељења за наркотике београдске полиције Слободан Миленковић и инспектор Душан Митић. Сви они су, прецизирао је, одбили полиграфско тестирање.

Адвокат Ненад Тасић који заступа Дијану Хркаловић потврдио је да је његова клијенткиња прошле недеље, у својству грађанина, саслушана од стране СУК-а. Он је нагласио да записник о саслушању носи ознаку “строго поверљиво” и да само он, његова клијенткиња и службеници Сектора унутрашње контроле могу да знају шта је био предмет испитивања, шта је она рекла, да ли је било понуђено полиграфско испитивање и да ли је она на њега пристала.

– Изузев те групе људи, на основу закона, нико други не сме да буде у поседу те информације, а камоли да их износи јавно. То представља отворено кршење закона, али очигледно да закон не важи исто за све. Сектор за унутрашњу контролу МУП-а би морао да се позабави са овим цурењем информација, каже Тасић.

Након Радовановићевог гостовања на телевизији, у суботу је конференцију за медије сазвао и актуелни министар одбране Небојша Стефановић, јавно истичући жељу да буде полиграфски испитан о његовим тврдњама.

„То што ме је Радовановић оптужио да радим против своје земље и у корист неке друге земље је лаж највећих размера и као патриота кажем те бесмислице ће морати да објасни пред државним органима јер ја не желим да пређем преко тога“, казао је Стефановић.

Након ове конференције, одржана је седница председништва Српске напредне странке на којој су Стефановић и председник Србије Александар Вучић имали састанак. Вучић након седнице није желео да ода превише детаља о разговору са некада најближим сарадником.

„Пустите нас са тешким оптужбама, ми ћемо о томе да говоримо унутар странке. Зато имамо и Скупштину странке. О томе ћемо ми да расправљамо унутар себе, а надлежни органи ће да утврђују ко је починио кривично дело, а ко није“, нагласио је Вучић. Ипак, он је додао да би могао филм да се прави о подметању доказа против њега и начину на који је то покушано.

Адвокат Боривоје Боровић, који је заступао потпредседника Народне странке Мирослава Алексића у спору против Андреја Вучића, истиче да се без ангажмана тужилаштва које би све ове наводе детаљно испитало, цела афера своди на замајавања народа приватним проблемима владајуће странке.

– Имајући у виду да је у Србији правосуђе девастирано до мере да практично не постоји, све остаје на међусобним оптужбама. Да је тужилаштво независно, оно би могло да испита све оно што укључени актери износе у јавност. Тужилаштво, међутим, не сме да уђе дубље у ту материју, па тако рецимо нису смели да вештаче телефон који би доказао са ким је у дану хапшења комуницирао Колувија. Исто тако, случај Беливук је временски орочен на 2019 и 2020. годину, док се претходни период просто игнорише. Тужилаштво не сме да задире у такве детаље јер би се открила директна повезаности врха власти са организованим криминалом. Без такве истраге, све ово се своди на игранку власти и страхујем да ће на крају да буду жртвовани неки појединци из полиције, истиче Боровић.

Извор: данас

MD MONTEL