„Но пасаран“ за Инцков закон

JP Putevi Brcko

Од данас у Републици Српској неће важити измене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Према тим изменама, кривично се кажњава негирање геноцида и других злочина.

Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ, којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

„Проглашавам закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ, који је Народна скупштина РС усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године“, наведено је у указу председника Републике Српске Жељке Цвијановић, преноси Клих.ба.

У члану 1. се каже да се „одлука високог представника неће примењивати на територији Републике Српске“. У члану 2 пише да „надлежни органи Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

Осим овог указа, председник Републике Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

„Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године“, пише у закону.

Ако је ово дело иизвршено „на начин да се РС означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година“, стоји у тексту новог закона.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до 10 година.

Извор: Б92

MD MONTEL