Шта је позадина хапшења бивше државне секретарке МУП-а?

JP Putevi Brcko

Дијана Хркаловић није оптужена због уклањања доказа у случају „убиства на шинама“. Њој се ставља на терет да није на време доставила телефонске разговоре, већ је то учинила пред почетак суђења, каже за Данас Сеад Спаховић, адвокат бивше државне секретарке МУП-а.

Он додаје да се након њеног хапшења у медијима појавила „гомила будалаштина и неситина“, као и да неколико ствари показују „да ту нешто није у реду“.

– Налог да јој се претресе стан је дат дан раније него што се појавио доказ на који се они позивају да је био одлучујући. Затим, Курир је објавио информацију да јој је одређен притвор два сата пре него што је почело одлучивање о притвору. То све показује да нешто није у реду. А о чему се ради и каква је позадина, питајте Курир, Информер и остале који су објављивали нетачне информације. Такође, измишљотина је да јој је пронађено 50.000 евра у стану. Да је то тачно, записник о одузетим стварима би се појавио у новинама. Одузето јој се само оружје за које има дозволу – истиче Спаховић за Данас.

Он наглашава да тужилаштво њу не терети за атентат на председника, припадност организованој криминалној групи Вељка Беливука, намештање афере Јовањица, прислушкивање председника Србије, уклањању доказа, већ да је реч о кривичном делу из поглавља кривичних дела по службеној дужности.

О детаљима хапшења Хркаловић први је говорио председник Србије Александар Вучић гостујући на телевизији Прва у петак увече. Он је рекао да постоји основ за хапшење Дијане Хркаловић, да су пронађени нови докази и да је реч о убиству на шинама.

„Пронађени су докази, ДНК и људи који је требало да буду ухапшени, нису ухапшени, што је сасвим довољан основ за хапшење. У оперативном смислу људи треба да знају да ми знамо ко је извршио убиство господина Милошевића. Ја знам ко је то урадио, али да не бих вршио притисак на тужилаштво и судске органе, нећу то рећи“, навео је Вучић.

Убиство Властимира Милошевића на шинама у Улици Краљице Марије у Београду се догодило у јануару 2017. године, а снимци тог убиства неколико пута су пуштени на телевизији са националном покривеношћу.

За то убиство осумњичен је Вељко Беливук, али и ослобођен услед недостатка доказа, односно контаминирансости ДНК материјала, за шта су провладини таблоиди оптужили управо Дијану Хркаловић.

Када је због других злочина у фебруару ове године ухапшен Беливук и чланови његовог клана, у таблоидима је започета кампања против Хркаловић као и бившег министра полиције Небојше Стефановића, који су оптуживани да су прикривали доказе Беливукових злочина, али и да су координирали акцијом прислушкивања председника Србије Александра Вучића.

Хркаловић је саслушана, негирала је оптужбе и против ње није покренут никакав поступак. Поставља се питање шта се десило у протеклих десет месеци, откако је ухапшен Беливук, па да се бивша државна секретарка сада ухапси.

Адвокат Божо Прелевић оцењује за Данас да је њено хапшење политички маркетинг борбе против криминала.

– Други циљ је да виде да није Дијана Хркаловић глупава па да доказе о прислукиваним разговорима држи код куће. Затим, то је притисак на Небојсу нејаког и још неке, који има за циљ да се јаве добровољни донатори Пинк истина. А најважнија да полицајци не приводе више учиниоце кривичних дела који имају чланску карту владајуће странке. Дакле, СНС је сада мутирао у смртоносни слој а заражавање је велико зато што се често окупљају око плена – указује Прелевић.

На питање да ли је Хркаловић ухапшена да би после одређеног времена, попут власника Јовањице Предрага Колувије, „признала“ да су преко ње желели да нападну председника Србије Александра Вучића или његову породицу, наш саговорник одговара са „можда“.

Слично виђење на Твитеру је изнео уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић:

– Шта ће бити са Хркаловић, знаћемо за месец дана по томе да ли ће јој продужити притвор или иде у кућни и у интервју код Ђуке. Зависиће од тога да ли ће рећи магичне речи, које су рекли Папић, Милачић и Колувија: „Све је то наредио Небојша Стефановиц“ – навео је Дојчиновић, додајући да је хапшење Хркаловић битна ствар, као и свака акција која иде ка расветљавању веза кавачког клана у полицији и држави, али да се боји да се случај може лако исполитизовати и кренути више у смеру политичких обрачуна, уместо кажњавања свих сарадника мафије.

Професор Правног факултета Владимир Вулетић оцењује за Данас да у земљи у којој тона прође, а грам никако, у којој оптужени за запаљени џоинт проведе три године у затвору, а човек који произведе тону и по марихуане проведе две године у притвору, у земљи где криминал производи изборе а избори производе криминалце, где председник државе универзитетске професоре назива педофилима, а једини педофил је сам он, који девет година силује младе, незреле, тек процветале дванаестогодишње институције републике Србије и то бесомучно, у продуженом трајању – у таквој земљи, пет година након завршетка случаја бива смакнута са стола бивша државна секретарка МУП-а.

– Дијана Хркаловић је нешто лоше, најнечасније, оно мрачно и злочиначко лице наше полиције у периоду 2015. па до њене смене две године касније. Међутим, није она одведена у притвор зато што је неко схватио по истој матрици председник државе то исто чини и сада, што је она чинила на месту државног секретара. Да је то разлог, мрачне и мемљиве зидове те ћелије сада би угледао правни педофил Александар Вучић – каже Вулетић.

Према његовим речима, овај случај нам говори о томе да оног ко руши институције, крши законе, гази по Уставу, неће сутра имати ко да га брани.

– Данашњи газитељи правне државе себи су јако отежали судске процесе. Није Хркаловић никакав симбол храбрости, отпора и дисидентства. Револуције и режими једу своју децу. Једино што може је да за адвоката узме једног молера, па да заједно организују један интервју који ће засенити Европу – закључује Вулетић.

Дијану Хркаловић је у свом исказу полицији оптужио њен колега Дејан Миленковић, бивши шеф Службе за специјалне истражне методе, против ког је такође поднета кривична пријава. Како је БИРН пренео, Миленковић је у свом исказу констатовао да је због Хркаловићеве те извештаје доставио касно, због чега тужилаштво није могло да се спреми за тај судски процес.

Извор: данас

MD MONTEL