211 година од Боја на Лозници

JP Putevi Brcko

Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ обележили су, полагањем венаца на гроб Анте Богићевића, 211. годишњицу од Боја на Лозници. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је да Бој на Лозници, под вођством војводе Анте Богићевића, представља једну од најзначајнијих победа српских устаника у Првом српском устанку подсетивши на историјска збивања у том периоду.

“Када се осврнемо кроз историју видимо да је Бој на Лозници представљао исцртавање граница Западне Србије. Данас, 211. година после тога, наша држава дипломатским путем исцртава Јужну границу, а ми у Лозници, на челу са градоначелником, боримо се да будемо што више на услузи народу, да исцртавамо што више путне, енергетске и комуналне инфраструктуре, да проширујемо капацитете дечје установе, обнављамо одељења Опште болнице, да градимо спортске објекте и друго. Поштујемо наше претке и увек ћемо их поштовати, али морамо се борити за будуће генерације “– поручио је Ђокић.

Управник Музеја Јадра, Горан Вилић, подсетио је на историјске детаље о збивањима током битке која је вођена 17. и 18 . октобра 1810. године, када је под вођством Антонија Анте Богићевића, 1.200 Срба бранило градске бедеме од турске војске која је бројала 30.000 војника.

Извор: ртв подриње

MD MONTEL