Од суботе ковид пропуснице за боравак у угоститељским објектима после 22.00 сата

Фото: Бета, Слободан Миљевић

JP Putevi Brcko

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће у циљу сузбијања епидемије коронавируса од суботе 23. октобра бити уведене ковид пропуснице.

Брнабић је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса, изјавила да ће у угоститељске објекте од суботе, након 22.00 сата, моћи да уђу само они који имају валидне ковид сертификате, који ће важити уз личну карту или уз неки други важећи документ са фотографијом.

Она је најавила да ће Влада Србије сутра донети допуну Уредбе за спречавање болести ковид-19 која ће омогућити такву контролу.

Брнабић је додала да ће од суботе ковид пропуснице бити потребне и за било какве прославе у затвореном простору, а да ће моћи да их добију они који су примили две дозе вакцине против корона вируса пре не дуже од седам месеци, са трећом, бустер дозом вакцине, или уз ПЦР или антигенски тест.

„Ово укључује и свадбе зато што се одржавају у угоститељским објектима. Ако неко жели да има свадбу или рођендан на отвореном простору или до 22.00 сата не мора да има ковид пропусницу. Ако остају после 22.00 сата требају ковид пропуснице“, рекла је Брнабић и додала да је донета мера која ће моћи да се исконтролише у свим срединама.

На питање да ли ће бити нових мера у вези одржавања наставе, будући да је данас ученик (16) средње школе у Крушевцу преминуо од ковида-19, Брнабић је одговорила да се на седници Кризног штаба разговарало и о школама, и да је наложено Институту „Батут“ који треба да припреми препоруку „шта чинити“.

„Епидемијска ситуација је и даље катастрофална и не смирује се“, рекла је Брнабић и додала да томе доприноси и непоштовање противепидемијских мера, као и слаб оџив за вакцинацију против коронавируса.

Брнабић је рекла да у Србији између 3.000 и 4.000 људи дневно прими прву дозу вакцине.

Она је навела да је до данас прву дозу вакцине против коронавируса примило 2.946.969 особа, или 54,6 пунолетних особа, а да је другу дозу примило 2.834.971 становника, односно 52,5 одсто пунолетног становништва, док је трећу дозу примило више од 792.000 становника, односно 15 одсто пунолетне популације.

Ковид сертификати – потврда о вакцинацији, тестови и прележана корона

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се ковид сертификати не односе само на то да је вакцина примљена већ може и да буде потврда да су урађени тастови, али су предвиђена временска ограничења до којих важе.

Она је, после седнице Кризног штаба, рекла да је валидан ковид сертификатак уколико је неко примио трећу дозу, или другу ако није прошло више од седам месеци од друге дозе.

Такође и уколико је неко прележао корону, али да од тада није прошао исти веменски период, односно седам месеци.

Валидан је и ковид сертификат ако ако је ПЦР тест негатаван али не старији од 72 сата, као и негативан антигенски тест не старији од 48 сати.

Према њеним речима, редар ће моћи да тражи уз корона сертификат лични документ са фотографијом издатом од званичног органа, као што су личне карте и пасоши, али ће због тога Влада морати да донесе уредбу.

Она је навела да ће грађани моћи да покажу корид сертификат у папирном облику или на мобилном телефону, као и да ће на њима моћи да се провери код.

Не могу да реагујем на сваку идиотску изјаву против вакцинације

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас да су вакицине безбедне за труднице, али да не може да регује на сваку „идиотску изјаву“ и истакла да је вакцинација једини начин да се изађе из проблема, иначе „ћемо ићи горе-доле“ с бројем заражених од короне.

„Ви увек можете да нађете неког ко ће да тврди и да је земља равна плоча. Званични став медицине је да су вакцине безбедне за труднице“, рекла је Брнабић, одговарајући на новинарске питање, после седнице Кризног штаба за борбу против короне.

Према њеним речима, од тренутка кад је уведена могућност да се пријави лекар који препоручује пацијентима да се не вакцинишу – ниједна таква изјава лекара није забележана.

Она је рекла да је било случајева у Србији да вакцинисани пацијенти премину због короне, али „то се десило и са Колином Пауелом у 82. години живота који је вакцинисан“.

„Сто пута вам је већа шанса да преживите ако сте вакцинисани. На интезивној нези је 90 одсто невакцинисаних“, рекла је Брнабић.

На констатацију да се мере нису поштовале ни на масовним скуповима које је држава организовала – као што је недавни у Хоргошу, или летос кад се 30.000 људи окупило у Бусијама да обележи годишницу страдања у „Олуји“, она је рекла да је ова власт, за разлику од других, спремна да каже кад погреши али и упитала ко би могао да натера толико број присустних да носи маске.

„Ми нисмо полицијска држава, верујем у наше људе. Не желим да будемо као у неким другим држава – да полиција туче људе зато што се не придражавају мера“, рекла је Брнабић.

Говорећи о ковид сертификатима, она је рекла и да је за стране држављање потребан дигитални еу-сертификат или сертификат оне државе са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата.

Извор: новимагазин.рс

MD MONTEL