Зимско рачунање времена – да или не?

JP Putevi Brcko

Задњу недељу у октобру почиње зимско рачунање времена. У недељу 31.10. у 3 часа ујутро требало би вратити казаљку један сат уназад.

Још прошле године разговарало се о укидању помицања сата, а тренутно стоји одлука да до ове године све чланице ЕУ морају одлучити желе ли задржати летње или зимско рачунање времена. Како тренутно стоји ситуација, ову зиму бисмо још требали померати сат, но могуће је да ће се и то променити.

Иако је мијењање времена у начелу корисно за уштеду енергије током љета, очито има више мана него предности.

Помицање сата је свакој држави било на избор – не постоји никакав закон који говори да се сат мора померати. Тренутно већина европских земаља и скоро цела Северна Америка помичу сат два пута годишње, док се остатак света одрекао померања или га чак никад нису ни помицали. Померање сата укида се из здравствених разлога због стреса, несанице и болести срца.

Данас на свету чак 110 од 192 државе користи летње указно време. Систем померања сата се не користи ни у Кини, Јапану, Јужној Кореји и широм афричког континента, где ова мера никад није стекла ширу популарност.

Почетком 2011. године, тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев, донео је одлуку да у тој земљи укине померање часовника. Русија је те године последњи пут померила часовнике заувек оставши у “летњем” времену.

Кад ће код нас бити укинуто померање сата – одговор на ово питање још увек је тема на коју нико од надлежних не уме да одговори!

Извор: агенције

MD MONTEL